Децата започват да страдат от екранна зависимост от 6-месечна възрастЛипсата

...
Децата започват да страдат от екранна зависимост от 6-месечна възрастЛипсата
Коментари Харесай

Учени: Децата до 5-6-годишна възраст не трябва да стоят пред екран

Децата стартират да страдат от екранна взаимозависимост от 6-месечна възраст

Липсата на осведоменост на родителите за дълбочината на проблемите и симптоматиката, която се развива на функционално равнище води до илюзорната визия у родителите, че дисплеят развива качествата на децата.

Това споделиха в студиото на психологът Влатко Арнаутовски и информационният специалист Емануела Иванова от единствената у нас научна организация, занимаваща се с екранната взаимозависимост при децата.

" Всички проучвания демонстрират, че първичното чувство, че дисплеят води до заучаване на някакви качества, в действителност е способността на детето да копира, само че не и да развива когниция и да се развива по някакъв функционален и действителен метод ", сподели Иванова.

" Във физиологичен аспект до момента в който едно дете или възрастен стои пред екран, лявото полукълбо на мозъка безусловно заспива. Функциите му са конфискувани от екрана, защото цялата мисъл на индивида е вглъбена в него и не се постанова мозъкът да работи, даже и в случай че играе игра. Когато четем е нещо напълно друго, тъй като се постанова мозъкът да преработва някаква информация и двете полукълба са дейни. Съвсем други са процесите, в сравнение с гледането в един екран на подготвени картинки, видеа, клипчета ", сподели Арнаутовски.

Абсолютно изрично до 5-6-годишна възраст децата не следва да стоят пред екран. Здравословният най-малко е до 15 минути на ден. В Китай да вземем за пример има държавна възбрана за това, споделиха специалистите. 

" Когато се появят нападателните прояви и конгнитивните дефицити родителите схващат, че има проблем. Когато детето не желае да се откъсва от екраните заради никаква причина и това основава необикновен дискомфорт за родителите. Ако има нарушаване на съня, недостиг на вниманието, хиперактивност, самонараняване, стига се до тотално изключване от живия живот, родителят би трябвало да потърси помощ ", сподели Иванова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР