Децата са чувствителни същества. Понякога не си даваме сметка как

...
Децата са чувствителни същества. Понякога не си даваме сметка как
Коментари Харесай

Децата изпитват по-голямо доверие към домашните си любимци, отколкото към братята или сестрите си

Децата са чувствителни същества. Понякога не си даваме сметка по какъв начин им се отразява всяка наша дума и всяко наше деяние. Те са като дребни попивателни хартии, помнят чудесно всичко, умеят да градят асоциативни връзки по-добре от възрастните, виждат детайлите. Дори да не си дават тип, обръщат внимание на всичко, което им кажем или което вършим, на всичко, което са видели. Затова и питат. Чрез въпросите си те опознават света. Когато нямаме време да отговорим, рискуваме детето да си сътвори лична визия за нещата – без значение дали вярна, или неверна. Техните въпроси от време на време ни се костват глупави и наивни, тъй като сме не запомнили, че ние също сме били деца и не помним какво значи да опознаваш света малко по малко в неговите цветове, само че и в сивотата и грозотата му.

Нямаме право да мълчим, когато детето пита. Нямаме право да НЯМАМЕ време. Нямаме право да сме изтощени и да се сопваме да спре да пита.

Да, детето е наслада, само че и отговорност, за която не всички са подготвени.

Когато детето изпитва физическо или прочувствено страдалчество, сме длъжни да бъдем до него и да сме съпричастни с всички старания и цялата си любов.

Знаете ли, че дете, което претърпява тежък интервал в живота си - загуба на непосредствен, бракоразвод на родителите, заболяване и други – е доста по-склонно да се довери на домашния си любим и да потърси разтуха при него, в сравнение с при брат или сестра. Затова би трябвало да се обърне по-сериозно внимание на забележителната роля, която в действителност домашните любимци играят в живота на малчуганите. Децата избират да споделят казуса с животните, в сравнение с с братята или сестрите си, макар че доста добре осъзнават, че любимците им не могат да ги схванат. Това значи, че хлапетата са по-склонни да изградят по-силна връзка с животното вкъщи, вместо с връстниците си. Отношенията сред животното и детенцето, изключително в случай че става дума за куче и момиченце, научават детето да работи в екип, да оказва помощ, да споделя. Животните влизат в ролята на неутрален слушател, който не съди, не се подиграва, не повдига подозрително вежда и това може да е най-голямата поддръжка, от която се нуждае детето в тежък миг от живота си.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР