Децата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за

...
Децата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за
Коментари Харесай

Скок на децата с най-тежки увреждания

Децата с най-тежки увреждания у нас са се нараснали за една година с 4 на 100. През 2017 година броят им е бил 5791, а през 2018 година - 6051, излиза наяве от данните на Агенцията за обществено подкрепяне, предоставени на „ Монитор “.

Същевременно дребните пациенти с увреждане над 50 на 100 са намалели с 1100 за година. Действащата през 2018 година промяна в ТЕЛК цели преустановяване на подправените медицински експертизи и според измененията процентът на увреждане към този момент не се получава на база сумиране на всички болести.

Значение има само водещото увреждане. От данните излиза наяве, че над 1000 души са били на границата да вземат ТЕЛК, само че не се съумели, тъй като главната им болест е била под 50 на 100 и са получили отвод. Според нормативите сумиране на недъзите е допустимо единствено тогава, когато водещото заболяване на инвалида е над 80%, а съпътстващото е най-малко 60 на 100. Това значи, че новородените с увреждания са били с най-малко две тежки болести. Освен това към този момент решенията за здравна експертиза се издават по нова канара, като всяка диагноза дава тъкмо избран %.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР