Децата, починали с COVID-19 от началото на пандемията до днешна

...
Децата, починали с COVID-19 от началото на пандемията до днешна
Коментари Харесай

"Делта“ вариантът засяга все повече децата

Децата, умряли с COVID-19 от началото на пандемията до днешна дата, са 12. Това демонстрират данните на здравното министерство.

Три от смъртните случаи са от този месец. От началото на пандемията инфектираните до 19-годишна възраст са над 20 000.
Снимка: bTV

На графиката, направена от математика Лъчезар Томов, може да видите и динамичността в тази възрастова група. При по-малко инфектирани в този момент, в сравнение с през предишния ноември, броят на инфектираните деца на ден е същият. Което значи, че като цяло, децата в този момент боледуват повече.

Математикът предвижда, че е допустимо броят им да продължи да се усилва.

В момента педиатричното поделение на „ Пирогов “ е празно, само че като цяло се регистрира скок в инфектираните деца. През миналото денонощие те са 195, което е връх от началото на епидемията.

Според данните в Единния информативен портал през вчерашния ден беше регистриран случай на умряло 7-годишно дете. В болничното заведение, в която то се е лекувало, сега са настанени други две.

Лилия Стоянова и децата ѝ боледуват от COVID-19 по-рано този месец. Само при дребния ѝ наследник, единствения неимунизиран, болестта протича по-тежко.
Снимка: bTV
„ Аз съм с имунен недостиг и при мен болестта мина леко. Големият ми наследник, който е със специфични просветителни потребности, при него нещата протекоха леко. Единствен неимунизираното дете разви затруднения “, описа тя.

Категорична е, че ще ваксинира и дребния, когато има ваксина и за тази възрастова група, и още не е изцяло спокойна за здравето на децата си.

„ В необятния ми кръг има много деца, които са преболедували тежко, в това число и в болница “, добави той.

Според детския пулмолог проф. Светлана Велизарова болестта протича леко или безсимптомно при множеството деца. Симптомите, които постановат консултация с доктор са: неспадаща температура, честа кашлица и зной.
Снимка: bTV
Бдителни би трябвало да са родителите на деца с хронични болести.

„ Всички хронични болести би трябвало да бъдат под надзор от родители и лекари. Най-голямо внимание би трябвало да се обърне на деца с хронични белодробни болести, със сърдечни болести, диабет и затлъстяване. Хоспитализираните деца нормално са такива “, изясни пулмологът.

Наблюденията на проф. Велизарова са, че през тази вълна децата боледуват по-често, тъй като контактите им не са по този начин лимитирани, колкото при предходните пикове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР