Децата от училища в близост до големи пътни артерии дишат

...
Децата от училища в близост до големи пътни артерии дишат
Коментари Харесай

Въздухът в клас: Какво дишат децата около и в училище

Децата от учебни заведения наоколо до огромни пътни артерии дишат по-мръсен въздух. Това демонстрира европейско проучване, в което са включени и 8 столични образователни заведения.

Софийската математическа гимназия е едно от учебните заведения, взели участие в изследването. В класните му стаи са регистрирани повишени равнища на азотен диоксид. Причината - среща се в регион с тежък трафик - единствено една ограда дели учебното заведение с една от най-натоварените улици в София - бул. „ Васил Левски”.

Всяка заран Иван минава през натоварения бул., с цел да стигне до учебно заведение. Казва ни, че усеща замърсен въздух. Затова влизайки в класната стая, първо отваря прозореца.

„ Както виждате, минават доста коли, има и доста паркирали! Така че мисля, че даже когато отворя прозореца, качеството на въздуха не се трансформира! В класните стаи не виждам доста зелени растения, а и като вървим по пода, се подвига доста прахуляк!”, споделя Иван Колев.

Липсата на вентилация също оказва въздействие. „ Когато в учебното заведение има 1100 души, няма никакви климатици, въздухът не е прекрасен! Не става обмяна, а и навън нищо хубаво не влиза!”, счита учителката Светла Дренска.

Затова общината възнамерява от следващата година да стопира трафика към учебните заведения сред 7 и 8 сутринта. „ За да може колите да се оттеглен малко по-встрани и самият периметър на учебното заведение да стане по-безопасен”, показва Елица Панайотова от Столичната община.

Идеята е неприложима, твърди шефът на гимназията. Според доктор Антоан Тонев, да се спре изцяло придвижването в час пик по огромните столични артерии не е удачно. „ Това значи безусловно градът да замре в този интервал, което не носи изгода на никого!”, счита още той.

В изследването вземат участие 45 учебни заведения от европейски столици. За всички тях рекомендациите са: добра вентилация и повече зелени растения.

„ Да има измервателни уреди в учебните заведения, с цел да могат те да си наблюдават положението. И на второто място – въздухът в учебните заведения да стане народен здравен приоритет”, поучава доктор Александър Симидчиев.

Също по този начин, да бъдат засадени дръвчета към всяко учебно заведение като преграда против мръсния въздух.

И още една от ограниченията на Столичната община - от декември ще работят още 22 измервателни станции за замърсяване на въздуха в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР