Децата от първи до четвърти клас се връщат на училище

...
Децата от първи до четвърти клас се връщат на училище
Коментари Харесай

Малките ученици и част от големите се връщат в училище

Децата от първи до четвърти клас се връщат на учебно заведение от 12 април. Връщат се и част от учениците от 5 до 12 клас, тъй че общо в учебните заведения да има до 40 % от учениците. Големите още веднъж ще се сменят по опреден ред. Приоритет ще имат 7-и и 12-и клас.

От понеделник в учебно заведение се връщат дребните възпитаници от 1 до 4 клас. Връщат се и 7, 8 и 10-ти клас. Този път в първата група 10-ти клас сменя 12-ти, защото десетокласниците имат Национално външно оценяване, а 12-ти клас, които са с матури, към този момент съумяха да се върнат два пъти. Тази група възпитаници ще учат до 23 април.

Като втора група от 26-ти април са заложени 5,9 и 12-ти клас. Пети, тъй като са най-малките в прогимназията, 12-ти поради матурите.Тук влизат и деветокласниците, които са били минимум присъствено в учебно заведение до момента.Тази група ще учи чак до 14 май.

" Периодът ще е три седмици, защото съответствува с Великденските и Майските празници, когато има голям брой неучебни дни и надлежно графикът ни от 26 до 14 май, това няма да го видите в заповедта на министъра на опазването на здравето, защото тя ще обхване интервала на изключителните ограничения, т.е. до 30 април ", изясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От 17 май, в случай че всичко върви добре, би трябвало да се върнат и последните- 6 и 11 клас. Към тях е прибавен и 7-и клас. Шести клас обаче остава още веднъж пренебрегнат и ще е класът, учил минимум присъствено.

" За родителите това значи една съвсем напълно изгубена година, тъй като по моите калкулации щерка ми беше на учебно заведение към 8 седмици. Това за мен е една изгубена година, може би освен за мен, само че резултатите ще се видят по-късно ", показа Гергана Илиева, родител на шестокласничка, Русе.



Затова, с цел да учат повече деца присъствено, синдикати и работодатели оферират на учебно заведение да се връщат не по три класа от огромните възпитаници, а по четири.

" Аз като математик, изчислявайки риска, не виждам нарастване на възпитаници от гимназиален или прогимназиален стадий с 10 %, или както е в нашето учебно заведение с 8 % повече възпитаници, да са някакъв доста по-голям риск. Още повече в учебно заведение като нашето от 1 февруари до 15 март има единствено двама възпитаници, които са карантинирани ", съобщи шефът на 51-во СУ Асен Александров.

И още - в учебните заведения ще се разрешат практиките, дуалното образование, самостоятелните изпити. Висшите учебно заведение ще възстановят единствено практическите занятия. Колкото до предлагането на Обмудсмана за анулация на НВО след 4 и 10 клас, министърът сподели, че това няма да се случи.

" Лесно можем да се плъзнем по линията на просветителния популизъм - това значи да отменим първо външното оценяване, по-късно вътрешното, след това може и отсъствията да отменим и по-късно и цялото обучение ", уточни Красимир Вълчев.

Министърът заключи и че обстановката в просветителната сфера е два пъти по-добра в сравнение с през месец ноември, два пъти по-малко са болните и инфектираните. Дължало се на имунизацията и онлайн образованието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР