Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради

...
Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради
Коментари Харесай

Николай Денков: Ако успеем с тестването, децата вече няма да се налага да учат от вкъщи

Децата от 15-те области, които са на отдалечено образование поради неналичието на проби, ще влязат в клас незабавно откакто бъдат доставени количества от новите поръчки.

Това съобщи в " Денят стартира " служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Той увери, че сега, в който тестванията постъпят в складовете, е основана организация в границите на един ден да бъдат разпределени из учебните заведения в страната.

Николай Денков прикани за поддръжка и интензивно присъединяване на всички, които имат отношение към всеобщото тестване в учебно заведение.

" Днес и идващите дни са извънредно значими. Защото в случай че успеем дружно в тази акция - учители, родители, шефове, това значи, че оттук насетне може би в никакъв случай повече няма да се наложи да оставим децата на отдалечено образование поради COVID-19. Затова апелът ми е към всички: дайте да се опитаме да го създадем, вместо да се опитваме да не го създадем. "

Образователният министър благодари на доброволците и на всички, които през днешния ден оказват помощ в всеобщото тестване. Освен от родители, оферти за доброволческа помощ на терен са пристигнали и от работещи в НЦЗПБ, както и от студенти от МУ - София.

Денков е безапелационен, че тестването на дребните възпитаници не би трябвало да става у дома. Смята, че в случай че спазим процедурата, която в този момент е въведена - заболеваемостта няма да нарасне и децата ще вървят на учебно заведение.

Ако тестването става у дома обаче, министърът има опасения, че заболеваемостта ще се усили поради множеството хора, които по принцип не желаят да извършват ограниченията.

Ако родители от областите, където към момента няма проби, решат сами да провеждат тестване децата си и го създадат по разпоредбите, разказани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в учебно заведение, разяснява Николай Денков.

При пораждане на позитивен случай при всеобщото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му създадат ПСР или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира единствено, в случай че лабораторният тест е позитивен.

Ако родител е срещу всеобщото тестване и в същото време откаже отдалечено образование, той на процедура стопира детето си от просветителния развой и би трябвало да поеме отговорност за това, разяснява Денков.

В детските градини и яслите всеобщо тестване все още не се постанова. Данните демонстрират, че там разпространяването на вируса е в пъти по-слабо в сравнение с в учебно заведение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР