Децата обичат да учат – от това зависи оцеляването им.

...
Децата обичат да учат – от това зависи оцеляването им.
Коментари Харесай

Как учат и мислят децата, как се развиват говорът и речта

Децата обичат да учат – от това зависи оцеляването им. До навлизането в пубертета те усвояват голям брой когнивни умения, без които мъчно биха се вписали в света на възрастните.

Езикът е едно от най-трудните от тези умения, само че децата го овладяват без проблем. Те имат вродената дарба да научат всеки език, който им се показва систематично и интензивно. При съществуването на над 6000 езика и към 250 страни е ясно, че множеството деца по света са двуезични или многоезични.

Развитието на езика започва преди раждането . Към края на бремеността плодът стартира да чува звуци и диалект, идващи отвън тялото на майката. Бебетата разпознават човешкия глас и го избират пред  другите звуци. Те изключително избират по-високата тоналност на женските гласове.

При раждането мозъкът на бебето тежи към 340 грама, в края на първата година – към 1100 година, а до края на шестата година доближава 90% от окончателното си тегло – 1450 година Това се обуславя от бурното развиване на връзките сред обособените неврони (синапси).

Мозъкът основава доста повече връзки, в сравнение с остават в зряла възраст; той основава голям капацитет, с цел да приготви детето за възможни промени в околната среда. Връзките, които се употребяват постоянно, стават по-силни и по-сложни. Тези, които не се употребяват, се считат за ненужни и мозъкът в последна сметка ги прекъсва, с цел да работи по-ефективно.

В мозъка на бебетата са заложени връзки, които им разрешават да чуват звуци от всички езици по света. В ранна възраст мозъкът укрепва връзките за звуци в езиците, които детето чува постоянно, и с времето отстрани връзките за други звуци. Затова множеството възрастни мъчно разграничават звуци, които отсъстват в родния им език.

Има две съществени зони, свързани с развиването на речта и езика  – център на Брока и център на Вернике.

Центърът на Брока дава отговор за синтаксиса (граматиката) и се развива най-много сред 15-я и 20-я месец. Развитието му продължава, само че с по-бавни темпове, до шестата тодина.

Прочетете целия текст на уеб страницата на Новите родители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР