Децата, навършили 14 години, ще посещават обществени места след 22

...
Децата, навършили 14 години, ще посещават обществени места след 22
Коментари Харесай

Деца без придружители: Глоби от 300 лева за родител и поне 2000 лева за заведението

Децата, навършили 14 години, ще посещават публични места след 22 часа с компаньон единствено в случай че родителят е подписал декларация по пример.

С подписа и телефона на родителя, времето, което ще прекара с придружителя, както и неговите данни. Според Катя - майка на две деца, резултат ще има, в случай че има надзор.

Новост е, че има пример и оповестението на видно място на новите правила, разяснява Йорданка Бекирска

" Защото другояче всеки един може да подпише една декларация, листче, да влязат в заведението и да се одобри за действителна, а родителите да не знаят къде се намира детето сега ", разяснява тя.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изясняват, че личният състав в обектите им няма пълномощия да ревизира персонални данни.

Предвижда се в обектите да не се позволяват лица, без представянето на въпросния документ

" Нито майката е тука, нито бащата, нито познавам придружителя, нито знае дали тази декларация е действително написана от родителите, няма по какъв начин да направи информация този човек ", разяснява Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Декларацията ще се съхранява от придружителя.

„ Просто ще се показа декларацията и влизат в обекта. Ако има в следствие инспекция от контролните органи те към този момент имат обвързване да съберат тази информация дали фактически дава отговор на истината ", споделя Камелия Николова, гл. секретар на ДАЗД.

Обществените места би трябвало да слагат на видно място разпоредбите за придружаване на деца след 22:00 часа, в това число условието за декларация.

Промените влизат в действие 2 седмици след публикуването им в Държавен вестник. При нарушаване на разпоредбите -  санкцията за родителите е от 300 лв.. За комерсиалния обект  - най-малко 2000 лв..

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР