Децата на възраст между 3 г. и 3 г. и

...
Децата на възраст между 3 г. и 3 г. и
Коментари Харесай

Скрининг-тестът за 3-годишните ще търси проблеми в развитието на децата

 Децата на възраст сред 3 година и 3 година и 6 месеца ще бъдат подложени на тест, който би трябвало да покаже дали могат да учат. Скрининг тестванията са заложени в план на нова разпоредба за приобщаващото обучение.

 Доц. Мария Трифонова, началник на секция " Психология на развиването и здравето " в Българска академия на науките и един от създателите на плана за предстоящ скрининг тест.

Доц. Трифонова, по какъв начин ще коментирате реакциите за концепцията да се вкарат скрининг проби за тригодишните деца?
- Допускам, че в публичното мнение думата " тест " звучи рисково и има терзания, най-много за етикетиране на децата. Може би национални неизживени специфики ни карат да бъдем внимателни, когато се отнася до атестиране и надлежно до оценка на някои опасности на закъснение на развиването. Освен това доста огромна част от хората не знаят какво значи " скрининг ", какво значи " тест ", те свързват това с диагностика, което не е тъкмо. Може би за тях най-популярният израз е " скрининг на рак на гърдата ", примерно, за който би следвало да подхващат ограничения. Но същото е и във връзка с психическото развиване на детето, тъй като за жал има аномалии, има известни дефицити, известни забавяния, които могат доста добре да се поправят със съответната корекционна работа, когато се открият в точния момент. Точно по тази причина смятам, че използването на скрининг тест, дали ще е този, който ние сме основали, дали някой различен, е желателно.

Може ли да се каже, че използването на скрининг тестванията е международна процедура?
- Да. В Дания се изследват 63 000 деца годишно. Скрининг-тестът, на който се подлагат там децата, има и езиков съставен елемент. Така че това за тях е една нормална процедура. Същото се случва и в Белгия, и във Франция. У нас имаме адаптивна методика, която е употребена за скрининг проучвания във Франция. В Америка пък се изследват групи деца на още по -ранна възраст, примерно на 12 месеца, когато се позволява, че имат прочувствени и поведенчески проблеми. Това се случва при деца, които порастват при грижите на майка, която е с по-продължителна постнетална меланхолия. Това е една доста широкоразпространена процедура, която тук, в България, за жал, не е намерила популяризация, само че малко по малко си проправя път. Вече имаме четири години опит в това отношение.

Може ли посочите един-два въпроса, заложени в скрининг-теста?
- Да, от езиковата субскала. Тя особено е разграничена на няколко подчасти. Това не е инцидентно, задачата е да се види равнището на рецептивна тирада, т.е. размерът от думи, лексиката на деца, които към момента нямат продуктивна тирада, нямат вербална продукция. И по тази причина тези тестови задания са доста обикновени. Показват се четири картинки на детето и му се задава въпросът: " Моля те, покажи ми Луната на тази картинка! ". И то би трябвало да избере от четирите таман тази картинка, която дава отговор на наименованията на обекта. Т.е. тази субскала ни е доста информативна, изключително за дечица, които към момента не приказват, с цел да забележим дали казусът е в отсъствието на рецептивна тирада и надлежно размер от пасивния речник от думички, или е някакъв когнитивен проблем, който можем да изследваме с когнитивната субскала в нашия тест. Тя включва определяне, съпоставяне по двойки на няколко обекта, разкриване на подобие: " Покажи ми две неща, които си наподобяват! ". Забележете, че не използваме думите " фигури " или " форми ", неразбираеми за децата. По принцип има справедливи оценки за качеството на един тест и това са неговите психометрични свойства. Това не са критерии, заложени от нас субективно, а от международната психическа процедура - надеждност, годност и координация на частите в теста.

Смятате ли, че пробата би трябвало да бъде поднесен на детето под формата на игра от учителя? На три година и половина детето е още малко, а една огромна част от днешните деца проговарят на по-късна възраст...
- Мога да отговоря с справедливи данни. Миналата година през април правихме проучване по отношение на апробация на новите държавни просветителни условия, до каква степен са съобразени с възрастовите качества на децата. Резултатите са повече от потвърждаващи. 3-годишните деца могат задоволително доста неща, дори доста повече от тези просветителни условия, които са заложени. Мнението, че 3-годишните деца не могат, не знаят нищо, е субективно. Съвременните 3-годишни деца могат да овладяват доста интензивно средата, да я учат в разнообразни аспекти. Тук не приказвам за ограмотяване, а да развиват своя познавателен опит. Мащабното проучване, което направихме, демонстрира известно закъснение в езиковото развиване на децата спрямо първото им проговаряне. Това е към 24 месец, тъй че на 3 г децата могат да приказват.

Няма ли да се стресира дребното дете при използването на подобен тест?
- Тестът не се предлага с писалка и молив и детето да е уплашено в тази обстановка. Той се прави под формата на игра. Психолозите, които ползват теста, имат умеенето да поддържат контакт с детето, да спрат, където е належащо и са инструктирани да не не престават при положение, че детето губи централизация, губи интерес.

Нима бабите и дядовците у дома не правят същата работа като теста – детето е показало патето, Кума Лиса на картинката и така нататък?
- Това, че бабите и дядовците ползват сходни неща, е отлично. Нека да ги ползват.

Да разбирам ли, че концепцията е не да се ревизират знанията на децата, а да се ориентират експертите за проблеми в развиване на детето?
- Точно по този начин. Скрининг пробата няма за цел да откри достиженията на децата, да филтрира или по някакъв метод да отдели доста умните от по-малко умните и така нататък Това не е цел, нито е допустимо с сходен тест. Този тест е ориентиран да ни ориентира, изключително експертите, към известни проблеми в развиването на детето. Има деца, които страдат от детска церебрална парализа, което се диагностицира от невролози на доста по-ранен стадий, някъде сред 12 и 18 месец. И за жал тези деца, защото имат закъснение и в езиковото развиване, се приема, че имат проблеми в когнитивната сфера. Този тест демонстрира, че те имат непокътнати когнитивни функционалности и би трябвало да се работи с тях.

Български ли е пробата и в какъв брой детски градини се ползва към този момент?
- Още през 2013 година, когато създадохме теста, ние имахме опцията да вземем и приспособен чуждоезиков тест. Предпочетохме български, който да е характерен и съгласуван с българската езикова и културна среда. Оттогава задачата за основаването на скриниг теста беше да се изберат 25 детски градини от цялата страна, в които въз основата на него да се открият, примерно, тези деца, които се нуждаят от поддръжка. Тогава голям екип от логопеди от Държавния логопедичен център създадоха специфични стратегии за психомоторно, познавателно, езиково развиване, с цел да подкрепят тези деца. Броят на градините е към този момент 34 в цялата страна, така наречен градини-модел, в които се ползва освен скрининг теста, само че и езикови проби на логопедите, ползват се съответните стратегии и към този момент има резултат. Има още тридесет и няколко градини, които работят по план на УНИЦЕФ " Заедно от детската градина ", при които също се ползва скрининг-теста. Но при тях се ползват и към този момент по-нататъшните ограничения на приобщаващото обучение, т.е. деца с увреждания да бъдат включени в групата, а не сегрегирани и отделени от нея в профилирани паралелки. В последна сметка главното приложение на скрининг -изследването е в подтекста да се реализира по-високо качество на среда за деца, които имат потребност от поддръжка в развиването си.

Не е ли по-добре родителите да участват по време на провеждането на тези проби?
- Може да участват, стига да имат предпочитание. Нашите сътрудници са подготвени да ползват скрининг тестванията в среда, оптимално удобна за детето. Понякога, в случай че психологът е чужд за детето, той най-малко няколко пъти влиза в групата, с цел да се срещнат децата с него. Може да участва и възпитателят, който е прочут за детето, а може да участва и родителят. Изрично наблягам, че скрининг проучването се прави единствено с осведомено единодушие на родителите.

Възможно ли е при провеждането на тези проби да се открият и гении, които по-късно детето да се подтикват?
- Да. Тригодишно детенце от детска градина в Студентски град единствено ни прочете осведоменото единодушие, което майката беше дала, само че и свободно четеше дребен текст на британски език. Моето голямо предпочитание е таман на тези деца да се обърне огромно внимание. Отсъствието на подкрепяща среда, която да подтиква любознанието им, от време на време води до това те освен да изпитват незаинтересованост, само че и да стават по-агресивни, някои ги афишират за хиперактивни.

Инфо: www.standartnews.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР