Децата много дълго време играят своя театър, за да ни

...
Децата много дълго време играят своя театър, за да ни
Коментари Харесай

Кристина Кръстева, психолог от Варна: Децата много дълго време играят своя театър, за да ни успокояват, че те вярват в Дядо Коледа

Децата доста дълго време играят своя спектакъл, с цел да ни успокояват, че те имат вяра в Дядо Коледа. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Кристина Кръстева, психолог от Варна.

Според нея, децата интуитивно усещат, че има някаква загадка или недоизказана истина, обвързвана със белобрадия дъртак, само че не престават да играят спектакъл, с цел да поддържат тайната по-дълго време.

„ Там има някакво свещенодействие, което някак си за улеснение на родителя, детето е длъжно да понесе и да приема като истината, в която то да има вяра. Тогава може би за първи път се пропуква доверието към родителите “, изясни Кристина Кръстева. Тя изясни, че облика на Дядо Коледа и неговите елени, които носят дарове на послушните деца, въпреки всичко си остава един значим облик за развиването на детската душeвност.

„ Мисля, че в цялата картина най-хубавото и най-топлото са тъкмо тези моменти на игра „ на сякаш “- аз сякаш ти имам вяра, че няма Дядо Коледа, а ти сякаш ми вярваш, че аз имам вяра, че има дядо Коледа “, уточни още тя. Кристина Кръстева изясни, че не би трябвало да продължаваме да лъжем децата, в случай че те ни разобличат в поддържането на илюзията, че белобрадият дъртак съществува.

„ Най-важното е да бъдем естествени, когато детето ни е разобличило в тази красива фикция. Чрез игра и малко възприятие за комизъм, да се вплете това, че сме го създали за положителното на всички. Също по този начин да споменем, че ние също сме вярвали в миналото “, разясни Кристина Кръстева. Тя съпостави диалога за съществуването на Дядо Коледа с игра на гоненица сред родителите и децата.

„ Как реагирате, когато детето ви хване на тясно и ви каже „ Пу за мен “? Това става с децата и те ни разобличават. Това е една игра като в коледната нощ, когато родителите дебнат децата си и броят дишането им, а децата се вършат на заспали, с цел да заловен родителите си, в кой миг изваждат подаръците и ги поставят под елхата “, даде образец Кристина Кръстева.

Според нея, без значение в кой миг или на каква възраст детето разбере, че родителите доставят подаръците, а не Дядо Коледа, няма нищо неправилно да се изтъкне съществуването на тази групова заблуда.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР