Децата и хронично болните не трябва да са освободени от

...
Децата и хронично болните не трябва да са освободени от
Коментари Харесай

Личните лекари настояват за потребителска такса и за децата

Децата и хронично болните не би трябвало да са освободени от потребителска такса, считат от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. При децата редът би трябвало да е както при пенсионерите - родителите им да заплащат 1 лева, а остатъкът до 2.90 лева, колкото е формалният копеймънт, да се поема от общественото министерството.

" И досега страната не обезпечава децата с цялостния размер на здравноосигурителната вноска ", припомнят от сдружението в мнение за бюджета за следващата година, пратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и шефа на НЗОК Камен Плочев.

Институциите би трябвало да покриват и част от таксите на в този момент освободените от тях хронично заболели, считат още персоналните лекари.

Те оферират пациентите да не заплащат потребителска такса единствено при прегледите, свързани със болестта им, " а за болести отвън тях да се фиксира брой прегледи, като в тези случаи таксата се покрива от институцията, основала привилегията. В останалите случаи лицето да заплаща потребителска такса ", пишат от сдружението.

Те желаят още в бюджета на здравната каса следващата година да са планувани 225 милиона лв. за първична извънболнична здравна помощ, което ще е 6.7% от упования бюджет на касата за 2018 година, или растеж от 0.1% по отношение на тази година.

" Предложеното нарастване ще се разпредели съразмерно и е съобразено с общоприетите национални цели - детско опазване на здравето, ваксинопрофилактика, профилактични прегледи, наблюдаване на хронично заболели ", пишат джипитата.

Те желаят леко нарастване на така наречен капитация - сумата, която получават за всеки записан при тях пациент. /dnes.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР