Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които

...
Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които
Коментари Харесай

Проверката в ДАЗД показа нехуманно отношение към децата в МБАЛ-Сливен

Децата, приети в болница в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в Сливен, които са без придружители, се обездвижват, защото личният състав не е в положение да стои непрестанно при тях, аргументирайки се с осъществяване на други действия. Това е посочила инспекцията на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), извършена на 23 и 24 февруари в лечебното заведение в детското поделение на болничното заведение. Резултатите от инспекцията са предоставени на Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която ги разгласява във фейсбук.

При инспекцията е открито, че в Детското поделение на болничното заведение има 53 кревати и 45 души медицински личен състав - 7 лекари (в т. ч. шеф на отделение), 26 медицински сестри, 12 санитари и 5 здравни асистенти.

От извършените диалози с работещите в отделението по детски заболявания е получена спорна информация по отношение на дейностите и практиката на медицинския личен състав да фиксират децата, която варира от имобилизиране на такива без придружители, единствено за интервала па вливания с разтвори и биологични артикули, до съвсем непрекъснато връзване на някои или всички крака на децата.

От отчета излиза наяве още, че комисията на ДАЗД е установила, че интервалите, в които крайниците на децата са свободни, са по-скоро изключение и се касае за едно съвсем непрестанно фиксиране.

„ Персоналът сочи, че практиката да връзват деца с непрекъснат венозен източник, даже в интервали, в които не се правят вливания, се ползва и в други лечебни заведения в страната. Установено е надълбоко недоумение от страна на личния състав за нездравословните последици за децата, по отношение на които се прави дълготрайно фиксиране, което е форма на принуждение, водещо до психо-емоционални контузии. Практиката по имобилизиране на деца, прилагана в отделението по детски заболявания, е неоправдана и в несъгласие на написаните правила в лечебното заведение “, написа в отчета на ДАЗД.

От Агенцията прецизират, че употребяваният способ на имобилизиране при лекуването на непридружени деца в Отделение по детски заболявания е в прорез с написаните за лечебното заведение правила за установяване и използване на ограниченията за краткотрайно физическо ограничение на деца, постъпили в отделението без родител, аставник или настойник. Същевременно в правилника за устройството, активността и вътрешния ред на детското поделение е записано, че пациенти в детска възраст се хоспитализират във всички браншове на отделението за лекуване с компаньон родител (майка на детето), аставник или настойник, само че постъпването на деца до 7 година за лекуване в отделението без компаньон не е посочено като изключение и при какви условия.

„ Не е открита писмена информация заради какви аргументи деца на възраст под 7 години са били настанени за лекуване в болничното заведение без компаньон. Няма данни дали родителите са били осведомени, че заради отсъствието на компаньон по отношение на детето им ще бъде приложено физическо ограничение с връзване на неговите крака “, споделят от ДАЗД.

Изводът на Агенцията е, че в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в Сливен е нарушено правото на протекция на детето, регламентирано в Закона за протекция на детето и за отстраняването на установените при инспекцията пропуски и нарушавания на изпълнителния шеф на болничното заведение е обещано наложително наставление, съпроводено с методически инструкции за неговото осъществяване, и рекомендации, с които се цели възстановяване на грижата за пациентите в детското поделение и недопускане на нечовешко отнасяне на децата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР