Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта

...
Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта
Коментари Харесай

ЦГМ разясни условията, за да пътуват безплатно децата до 14 години в София

Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безвъзмездна карта в градския превоз от 1 февруари 2024 година, като тя ще е електронна и със фотография. За да получи детето такава карта, родителят би трябвало да удостовери с документи възрастта на детето и адресната си регистрация на територията на Столична община.

Картите на децата сред 7 и 10 годишна възраст, които и все още са безвъзмездни, могат да бъдат удължени с един месец. След това би трябвало да се заменят с новия тип превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в действие от 1 февруари.

Учениците, студентите и докторантите не престават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 година. против месечна карта за 15 лв.. Годишната коства 180 лв., прецизират от ЦГМ.

" Ако детето е на възраст сред 10 и 14 години, можете да заредите картата му за един месец на цена от 15 лева (за месец януари). От февруари ще може да употребява безвъзмездна карта ", разясняват още от Центъра за подвижност.



На 20 декември кабинетът одобри промени в наредбата, която регламентира размера на дотациите и обезщетенията на автобусните транспорти и моли към общините в страната да ги приложат. Почти 330 млн. лв. са плануваните в държавния бюджет средства за публичен превоз за 2024 година, заяви на брифинг в Министерския съвет тогава министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

" Общо 141 млн. лв. са средства за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лв. са за дотациите за междуселищните транспортни връзки ", изясни той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР