Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава

...
Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава
Коментари Харесай

Денков: Амбицията ни е първият срок да завърши присъствено |

Децата да завършат образователния период присъствено в учебно заведение - такава упоритост си е сложило министерството на образованието, съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков по Българска национална телевизия.

" Логиката е, че в случай че има проблем с паралелка, с учебно заведение, се затваря локално , а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на шефове на учебни заведения, които споделят: " При нас не е имало нито един инфектиран възпитаник или преподавател, а пък си седим затворени ", уточни той.

Според него на сегашната обстановка и разрешава прекъсването на присъствения образователен развой само там, където това в действителност е належащо.

Очакванията са, че Омикрон ще докара до повече заболели деца в учебно заведение, само че това не е нещо изключително, тъй като процентът болни деца се усили леко и при навлизането на Делта, съобщи Николай Денков. Новото, съгласно него, е че би трябвало да сме подготвени за доста бързо повишаване на новозаразените.

Той разяснява, че в случай че не беше подхванат нов метод за справяне с пандемията, учреден на опциите за интензивно лекуване, а не на броя на случаите, София трябваше към този момент да бъде затворена. При състояние, че към момента има кревати и опция за лекуване на пациентите в този момент, няма за какво да затваряме града и учебните заведения, сподели Денков.

50% са имунизираните все още учители, при учениците в гимназиален етап ваксинирани и преболедували са към 15%. Карантинираните са три пъти повече през последните няколко седмици , това е съизмеримо с пика на предходната вълна, посочи Денков.

" Има проби до края на януари. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, само че не могат да решат напълно казуса. Според мен е по-добре тестването да бъде два пъти седмично , само че все още нямаме нужните количества. Тестовете от новата поръчка ще бъдат с по-висока сензитивност и ще подобрят скрининга на инфектираните ", добави той.

Той още веднъж подсети, че родителите разполагат с опция да задържат детето си на онлайн образование у дома, в случай че имат терзания, свързани с вируса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР