Деца умират на глад в Северна Газа, съобщи шефът на

...
Деца умират на глад в Северна Газа, съобщи шефът на
Коментари Харесай

СЗО: Деца умират от глад в Северна Газа

Деца умират на апетит в Северна Газа, заяви шефът на Световната здравна организация (СЗО).

Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че визитите на организацията през уикенда в лечебните заведения Ал Ауда и Камал Адван са били първите от началото на октомври.

В обява в обществените медии той приказва за „ мрачни открития “.

Липсата на храна е довела до смъртните случаи на 10 деца и " тежки равнища на недохранване ", до момента в който болничните здания са били унищожени, написа той.

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа заяви в неделя, че минимум 15 деца са умряли от недохранване и дехидратация в болничното заведение Камал Адван.

16-о дете умря в неделя в болница в южния град Рафа, заяви формалната палестинска осведомителна организация Wafa в понеделник.

Д-р Тедрос заяви за " тежки равнища на недохранване, деца, умиращи от апетит, сериозен дефицит на гориво, храна и медицински консумативи, разрушени болнични здания " в северната част на Газа, където към 300 000 души живеят с малко храна или чиста вода.

" Липсата на храна докара до гибелта на 10 деца ", заяви той в X.

Посещенията бяха първите на СЗО от месеци „ макар нашите старания да получим по-редовен достъп до северната част на Газа “, написа той.

" Ситуацията в болница Ал ауда е изключително ужасяваща, защото една от постройките е разрушена, " добави той.

ООН предизвести предходната седмица, че гладът в Газа е " съвсем неминуем ".

Високопоставен чиновник на Организация на обединените нации за подкрепяне предизвести, че минимум 576 000 души в Ивицата Газа - една четвърт от популацията - са изправени пред пагубни равнища на хранителна неустановеност и едно на всеки шест деца под две години на север страда от остро недохранване.

" Тези трагични и ужасяващи смъртни случаи са породени от индивида, предвидими и изцяло предотвратими ", сподели Адел Ходр, районен шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

Израелската войска стартира широкомащабна въздушна и наземна акция за заличаване на Хамас - която е неразрешена като терористична организация от Израел, Обединеното кралство, Съединени американски щати и други - откакто въоръжени лица на групата убиха към 1200 хора в Южен Израел на 7 октомври и взе 253 назад в Газа като заложници.

Повече от 30 500 души, най-вече дами и деца, са били убити в Газа от този момент съгласно здравното министерство на територията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР