Деца се дрогират с райски газ, които си купуват съвсем

...
Деца се дрогират с райски газ, които си купуват съвсем
Коментари Харесай

Деца се дрогират с райски газ

Деца се дрогират с божествен газ, които си купуват напълно легално от интернет, сигнализират разтревожени родители от Велико Търново.

Непълнолетните купували пълнителите с божествен газ с друг мирис, които се продават в нета на цена от левче за численост, или 24 броя в кутия. Сред най-предпочитаните са тези с мирис на ягода, шоколад и мента. Самата газ се изкарва от пълнителите със специфична машинка, която също се продава свободно, коства сред 50 и 70 лева и прилича пластмасова помпа.

Машинката в действителност е предопределена за пълнене на балони, на младежите сменят предназначението и, като просто смучат газта напряко от накрайника и единствено секунди по-късно изпадат в светкавична еуфория.

Родители от Велико Търново, натъкнали се на новата пристрастеност на децата си признават, че в началото са изпаднали в същински потрес.

„ Открих нещо като пластмасова бутилка, празна, само че с доста мощен мирис. Попита сина ми, който е в осми клас и той ми сподели, че това било нещо „ доста яко”, дишали го и им ставало хубаво за половин или един час. Каза, че поръчвали на батковците да им го купуват. Потърсих информация в интернет и по този начин разбрах, че това са капсули с божествен газ”, написа в обществената мрежа Валя Иванова.

Друга консуматор, Красимир Стефанов пък, е разгласил празна капсула от божествен газ, изхвърлена в един от търновските паркове с думите: „ Детето ви ненадейно стартира да търси машинки за божествен газ в нета, а в джобчетому дрънкат капсули. Проявява интерес към сладкарството, може би. Не, евентуално се друса в парка.” „ На нашата улица постоянно има разпиляна по цяла кутия патрончета от среднощни наркомани”, написа Нели Христова.

Райският газ, чиято химическо наименование едиазотен оксид, е прозрачен невъзпламеняем газ с приятна сладникава миризма и усет.

Той е химично съединние, азотен оксид, който се получава при загряването на амониев нитрат. Използва се в хирургията като анестетик, а също и като окислител в ракетните мотори. При моторите с вътрешно горене се употребява за увеличение на мощността им.

Наред с това обаче, райският газ се употребява и като един от най-евтините и елементарно налични наркотични субстанции. През последните години в европейските страни потреблението им доста се е нараснало. В някои страни, като Нидерландия, даже има открити напълно легални магазини, в които човек може освен да си купи капсули с божествен газ, само че и в специфична стаичка да „ дегустира” от стоката преди да я купи.

Начинът на приложимост е посредством изсмукване от флакон или посредством поемане от балон. Обяснението на употребяващите го е, че райският газ е безопасен. Това обаче се оказва, че не е правилно. Оказва се, че при несъразмерна приложимост или пък при приложимост от дребни деца той може да провокира натравяне на организма със признаци световъртеж, гадене, повръщане и даже частична или цялостна парализа на организма. Във Велико Търново до момента няма информация за използването на божествен газ от малолетни и малолетни. Очевидно обаче, новата „ мода” е на път да превземе и остарялата столица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР