Деца от столично училище събраха 1700 лева, за да спасят

...
Деца от столично училище събраха 1700 лева, за да спасят
Коментари Харесай

Добър пример: Деца събраха 1700 лева, за да спасят ценни книги

Деца от столично учебно заведение събраха 1700 лв., с цел да спасят няколко скъпи книги на Софроний Врачански и проф. Иван Шишманов. Инициативата им е част от дарителската акция на Националната библиотека „ Осинови книга ”, предава Нова тв.

Уникалният Първи Видински алманах на Софроний Врачански от 1802 година и два екземпляра от първото печатно издание на „ Царственик или История българска ” от 1844-та се нуждаят от незабавна реституция. Напукани кожени корици, разкъсвания, окисляване и ронлива хартия са единствено част от проблемите.

„ Като разтворим книгата, личат скъсвания, замърсявания от приложимост, липса на ъгълчета, страници, които са отделени, петна от намокряне ", изяснява Нона Петкова, от отдел„ Ръкописи и старопечатни книги ” в библиотеката.

С идеята да спасят скъпите литературни съкровища от 19 век, се заемат осмокласници. Събират незабавно нужната сума за реставрацията.

„ Не се събират мъчно, тъй като родителите на децата от цялото учебно заведение, защото всички се включиха, желаеха ние децата да сме тази смяна, която да резервира историята на България ”, декларира Вероника Кръстева.

„ Сякаш има увлечение да се забравяме сами. Идеята беше да създадем по този начин, че да не се забравяме ”, декларира Георги Педаков.

Ограниченият бюджет постанова библиотеката да прибегне до акцията „ Осинови книга ”. По програмата от 2009 година насам са избавени над 16 документа, измежду тях е и житието на Свети Йоан Рилски от 1671-ва година.

Но даже и избавени, книгите не престават да са застрашени от заличаване поради непрекъснатите течове в постройката на 65 години.

И до момента в който деца подаряват пари, с цел да спасят книги, страната не е дала нито един лев досега, с цел да избави рушащата се постройка на Националната библиотека.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР