Деца от ромски произход се подиграха със скулптура, създадена през

...
Деца от ромски произход се подиграха със скулптура, създадена през
Коментари Харесай

Деца оскверниха скулптура от наследството на Асеновград

Деца от ромски генезис се подиграха със статуя, основана през предишния век в Асеновград.
Вчера в късния следобяд екипът ни видя, че две момчета на забележима възраст към 8 година – 9 година се бяха качили върху един от монументите, ситуиран край моста до Общинския пазар в града. Докато се приближавахме, като че ли ни се стори, че децата уринират върху паметника. Не можем да твърдим с безспорна уточненост какво, в действителност, правеха там от горната страна, само че следите, които оставиха след себе си, посочваха тъкмо това.
Достигайки до мястото и запитвайки ги за какво са върху скулптурата, последва безмълвие, от страна на ромчетата. Направихме им забележка. Децата още веднъж не се трогнаха да отговорят. Едва, откакто декларирахме, че ще повикаме полиция, те слязоха от монумента и потеглиха умерено към близкия парк, обръщайки се неколкократно, с цел да се уверят, че сме си тръгнали. Ние изчакахме да се отдалечат и тогава продължихме по пътя си. За информация – напълно не бяхме единствените, които преминавахме по моста в този миг.

Никой различен, обаче, не взе отношение по проблема. Монументът, върху който се бяха качили двете момчета, е направен от асеновградския ваятел Коста Ламбрев , благодарение на художника Васил Папазов . Ламбрев е роден през 1923 година и умрял на 70-годишна възраст, през 1993 година Двете човешки фигури от статуята, които бяха осквернени от ромчетата, се взират в далечината, показвайки пътя за израстване на бъдещото потомство в Асеновград.
Не е инцидентен фактът, че погледите на двата облика са ориентирани към посоката, от която се заражда изгрева на слънцето. Монументът е част от архитектурното завещание на града. Създаден е през 60-те години на предишния век посредством финансиране и поръчка на Общината. Няма информация през годините скулптурата да е реставрирана, а вглеждайки се в нея, всеки може да види създалите се от времето пукнатини.
Освен тази скулптура, от двете страни на моста при Пазара има още няколко сходни – част от архитектурния отбор на Асеновград, чиито създатели още веднъж са Коста Ламбрев и помощникът му Васил Папазов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР