Деца от пазарджишкото ОУ Св. Климент Охридски“ днес имаха възможността

...
Деца от пазарджишкото ОУ Св. Климент Охридски“ днес имаха възможността
Коментари Харесай

Пазарджишки деца бяха общински съветници за час

Деца от пазарджишкото ОУ „ Св. Климент Охридски “ през днешния ден имаха опцията да седнат в креслата на общинските съветници, а другият открит урок продължи към час. За удивление на домакините, които не скриха, че са се тормозили от това по какъв начин младежи ще одобряват деловата и относително суха тематика за присъединяване на локалния парламент в ориста на родния град, дребните посетители слушаха деликатно, с любознание, а задаваните въпроси демонстрираха, че им е забавно.

Съветникът Тодор Тодоров първоначално им описа какво съставляват общинските препоръки, по какъв начин вземат участие във значимите за локалната общественост решения като бюджета на общината, дружно с 31 села в нея, за околната среда, обществените услуги, образованието, опазването на здравето, културата. Домакинът отдели особено място на спорта – един от новите цели на локалната власт.

После стартира непринудена „ сесия “. Тийнейджърите трябваше да гласоподават първо за това дали да бъдат увеличавани учителските заплати. Справиха се чудесно с електронните пултове, само че за отчаяние на преподавателката им по история Цветанка Кадьова, това бе едно мъчно признато решение, като пък се пошегува Тодоров. От 22-ма участници 12 бяха „ за “, шестима – „ срещу “ и четирима „ въздържали се “, само че въпреки всичко точката мина сполучливо с нормално болшинство.

Виж, за идната бяха съвсем единомислещи. Да се учи ли, без да се дават ваканции, попита ги Тодоров, а електронното табло светна напълно в алено от грасове против тази кощунствена концепция. Само едно момиче даде позитивен избор.

След това учениците научиха, че общински консултант не е специалност или професионално занимание, а социална активност. И че също като депутатите всеки в градския парламент има работа по трудов контракт или бизнес.

След като прикани гостенчетата да кажат дали има нередности и проблеми, за които биха желали да уведомят Общинския съвет и да изискат да се търси решение, заваляха сигнали. Момичета от Мало Конаре и Огняново описаха, че постоянно на прибиране от учебно заведение пътуват в претъпкани микробуси, прекомерно дребни, с цел да съберат всички пасажери. В Мало Конаре се оказа, че има и улица, която при дъжд се наводнява. В Огняново пък – пресечка с неприятна настилка, където хората газят тиня. На ул. „ Рила “ в Пазарджик пък се е заформило нелегално бунище, а някой пали контейнерите и димът мирише отвратително, описа млад пазарджиклия.

Тодоров даде обещание да потърси решения, съгласно пълномощията си. Не пропусна да означи, че по този начин би трябвало да се прави – да се сезират способените институции, тъй като в случай че единствено си мрънкаме по кафенетата, няма кой да ни реши проблемите.

На финала дребните посетители се снимаха за спомен и си потеглиха с дарове за спомен – календари и книги за историята и културата на Пазарджик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР