Деца, които имат български родител има голям риск да бъдат

...
Деца, които имат български родител има голям риск да бъдат
Коментари Харесай

Ще вземе ли Норвегия две деца, върнати в България от баща им?

Деца, които имат български родител има огромен риск да бъдат отнети, с цел да отидат в приемни фамилии в Норвегия без никаква връзка с него чак до навършването на пълноправие. Това демонстрира следващият случай, обвързван с български деца, родени и отгледани в Норвегия. Сега става въпрос за синът и дъщерята на българина Чавдар Георгиев.
Мъжът твърди, че неговият проблем демонстрира по какъв начин обществената система на северната страна дискриминира родителите чужденци и дори слага на карта бъдещето на самите деца.
Бащата описа в ефира на bTV, че след повече от 12 години взаимен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е локална. Двамата оформили съглашение двете им деца – Петър и Георгина, да се гледат 50:50.
Преди година, обаче, от фамилията на дамата (което другояче нямало никакво отношение към него, защото е чужденец) се свързали с Чавдар, с цел да го уведомят, че тя е била задържана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните дарове.
" Бях сигурен – тя е с доста одобрено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-вече след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, с цел да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, само че с всяка последваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе ", описа Чавдар.
В този миг при започване на предходната година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата инспекциите на обществените не завършили с цялостно затваряне на неговия случай – с претекста, че не е основал задоволителна " норвежка атмосфера " на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето наподобяват сигурни.
" В Норвегия майката, бащата и обществената система са с идентични права, само че в случай че бащата е чужденец, той е под обществената система ", изясни адв. Йорданка Бекирска. Тя акцентира, че това значи, че в случай че майката е в ареста, децата ще отидат в приемни фамилии.
Това, съгласно бащата, слага в риск развиването на Петър и Георгина. Норвежките управляващи желаят да им бъде предадено момчето с претекста, че то е със забавено развиване. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър към този момент е станал независим.
" Детето за 1 година е достигнало степен на развиване, която е равноправна на децата в България, има проблем само с артикулацията на звуците. В отчета от Норвегия се твърди, че, надали не, е на легло и се храни с тръбичка ", акцентира адв. Бекиска.
" Не е редно когато българската система е посочила, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с нестабилно бъдеще. Децата ще бъдат разграничени в приемни фамилии, 30% от тези приемни фамилии са по Истанбулската спогодба, ще им бъдат заменени имената, с цел да не се намират елементарно в системата, ще им забранят да приказват български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя ", показа Чавдар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР