Деца, извършили десетки криминални прояви, излизат с чисто досие, след

...
Деца, извършили десетки криминални прояви, излизат с чисто досие, след
Коментари Харесай

Ужасна статистика за децата, които се водят на отчет в полицията

Деца, направили десетки престъпни прояви, излизат с чисто досие, откакто навършат 18 години. По данни на националния статистически институт над 9 хиляди малолетни са регистрирани в полицията и са минали през детската педагогическа стая, оповестява bTV.

Ако се съди по данните през последните години броят на записаните в полицията малолетни не понижава. В някои случаи, подрастващите стартират да правят закононарушения още на 8 години, само че броят им внезапно скача, откакто навършат 14-сет.



Любопитен факт е, че броят на момчетата с противообществени прояви е тройно по-голям. Най-често, до детска педагогическа стая стигат малолетни, които са избягали от вкъщи си. До тази постъпка обаче прибягват доста по-често девойките. Над 700 са записаните за прояви на принуждение, следват ги хванатите с опиати, проституция и скитане.

5 са малолетните, които са регистрирани за ликвидиране, има и такива със случаи на обезчестяване и блудничество зад тила си. А експертите настояват, че в доста от случите, малолетните нарушители фактически се усещат изцяло безнаказани.



Чувството на безотговорност не е непознато за Димитър, който за своите 18 години, има зад тила си десетки противообществени прояви – побои и обири, поради които е нощувал в ареста повече от 30 пъти:

“Някак си съм се забавлявал от самото начало, върша нещо и след това скърбя. Но това не ме стопира по никакъв метод за идната проява” споделя Димитър.

Той обаче излиза от клишето – родителите му не са го изоставили, а даже в противен случай – разказва ги като строги. Самият той е образован, до неотдавна е спортувал. Страхът, обаче, пристигнал чак в този момент – когато навършил 18 години. Но не боязън от родители, или страдание след съответна постъпка, а боязън, че към този момент може да попадне в пандиза:

„ Чувствал съм се безнаказан, тъй като за всичките ми прояви, аз съм имал единствено и само работа с психолози. Виждал съм го като нещо малко, което би трябвало да изтърпя за малко, като осъден в ъгъла”, изяснява Димитър.



За да се измъкне от порочния кръг, той се е записал в лечебна общественост. Мечтае да стане капитан на транспортен съд, само че не мисли да се връща в родния си град, тъй като там изкушенията щели да го дебнат на всеки ъгъл. За разлика от него, зад съвсем всички случаи на закононарушения, осъществени от негови връстници, стоят десетки отсъствия в учебно заведение.

„ Има доста случаи, в които родителите се нуждаят от обучителни курсове, с цел да подобрят своите умения за образование и метод на развъждане на детето”, споделя Миглена Аръшева, нач.отдел „ Закрила на детето”, Слатина.

В 90 % от случаите, свързани с разнообразни типове закононарушения са намесени и опиати.



„ Ако използването на субстанции попадне в една смутена персона, може да роди чудовищни лица”, на мнение е Желяз Андреев, терапевт.

Според терапевтите - единствено по себе си нарастването на наказванията за малолетните няма да даде резултат, в случай че не е допълнено с терапия.

„ Тоест, в случай че ние не вкараме някакъв подобен детайл в наказателната система, ще генерираме едни и същи персони, които ще се връщат в обществото, ще рецидивират и ще вършат още веднъж същото”, добавя Андреев.

Статистика какъв брой от нарушителите са съумели да се поправят няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР