Деца извън системата на задължителното училищно обучение – десетки такива

...
Деца извън системата на задължителното училищно обучение – десетки такива
Коментари Харесай

Бедност и емиграция опразват училищата във Видинско

Деца отвън системата на наложителното учебно образование – десетки такива случаи откриха мобилни екипи на просветителния инспекторат във Видин. Оказва се, че най-честата причина за отсъствието на децата от учебно заведение е, че те са в чужбина. Има и доста случаи, в които дребните отпадат от системата поради беднотия.

За обсег и връщане на учениците в учебно заведение се работи от месец. „ В нашия район са образувани 22 екипа, в които вземат участие 217 чиновници от разнообразни институции, имащи отношение към системата на образованието”, изясни началникът на видинския инспекторат Таня Петрова.

Обхванати са над 30 деца, пропуснали образованието си по финансови аргументи – липса на пари за таксата в детската градина, за облекло, за пособия.

В всеобщия случай отпадналите от системата деца са при родителите си в чужбина, откриват екипите. Така е в цялата област.

Обходите на екипите не престават. И в случай че в кратковременен проект всички тези старания са, с цел да върнат децата в учебно заведение, то дълготрайната задача е те да се задържат там. Затова обаче е нужен добре работещ механизъм.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР