Деца и ученици от община Тунджа имаха възможност да разгледат

...
Деца и ученици от община Тунджа имаха възможност да разгледат
Коментари Харесай

В Деня на авиацията и космонавтиката: Авиобаза „Безмер“ посрещна деца и ученици

Деца и възпитаници от община Тунджа имаха опция да прегледат от близко 22-ра авиобаза „ Безмер “ край Ямбол.

Съвместната самодейност е във връзка на днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката , както и част от програмата за отбелязване на 35-годишнината на общината. 

Младите фенове на авиацията се срещнаха с историята на авиобазата в нейния музей. В него се пазят документи, фотоси, оценки и летателна екипировка.

По-любопитните имаха опция и да пробват пилотска каска. В музея се съхранява и униформата на първия пълководец на авиобазата от основаването ѝ през 1951 година - Тошо Луканов Ангелов.

Служителите на авиобазата демонстрираха на децата и осъвременените щурмовите самолети СУ-25. Любопитен факт от историята на авиобаза „ Безмер “ е, че през 1974 година в нейните редици постъпва станалият след това втори български космонавт Александър Александров.

Той служи като авиатор водач в авиобазата до 1977 година, когато е определен за космонавт във втората група от програмата „ Интеркосмос “, описа майор Росен Тодоров, пълководец на ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника.

Документалният филм „ От Авиобаза „ Безмер “ до галактическа станция „ Мир “ “ срещна децата и учениците с космонавтиката и Александър Александров. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР