Детето не иска да спи в леглото си. Дори не

...
Детето не иска да спи в леглото си. Дори не
Коментари Харесай

В едно легло с мама – време е за раздяла

Детето не желае да спи в леглото си. Дори не желае вечер да остане единствено в стаята си. Пробвали сте какво ли не – плавна подготовка за сън, четене на приказка за лека нощ, ритуали по разлъка... Нищо не е дало резултат. Как да действаме, съветва клиничният психолог Григорий Мисютин.

Отлагате ли дълго, детето може да стане и на 10 години и да не пожелае да остана единствено.
Ако в началото концепцията да делите едно легло ви е харесвала или ви е било по-удобно да не ставате вечер, с придвижване на възрастта му виждате единствено негативите. Защото спането в едно легло

Създава стрес за всички

Канадските педиатри назовават тази обстановка „ поведенческо бодърствуване “. Това е здравна диагноза, с която те дефинират положението на 20-30% от децата, които заспиват мъчно или в един миг през нощта се оказват в леглото на родителите си.

Поведението им издава високо равнище на тревога, доста по-високо спрямо предходните генерации. Причината – осведомително претоварване, прочувствено замесване на децата в проблемите на родителите – бракоразвод, премествания, натоварено всекидневие.
В резултат на това малчуганите не разчитат на личните си сили и доста от тях в предучилищна възраст не могат да се научат да спят независимо.
В същото време родителите подвигат ръце, предават се и са уверени, че рано или късно това ще се случи някак от единствено себе си. Ама не се случва. Родителите стартират да страдат от хронично недоспиване, което се отразява на съпружеските връзки, на физическото както и на психологичното им положение.

Опитайте да разберете какво тревожи детето

Като имате поради, че децата напълно зависят от родителите си във връзка с храна, облекла, обезпечаване на ежедневния живот и комфорт, няма нищо необичайно, че когато ги оставят да спят, те се оказват сами. Тази разлъка в началото ги плаши. Самостоятелното заспиване обаче е значим опит, който е необходим за бъдещото развиване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР