Детето, което снощи беше блъснато на тротоар в столичния квартал

...
Детето, което снощи беше блъснато на тротоар в столичния квартал
Коментари Харесай

Беше страшно: Свидетелка с разказ за прегазеното на тротоар дете

Детето, което нощес беше блъснато на тротоар в столичния квартал „ Дружба ”, остава в „ Пирогов ”. Момченцето има лицево-челюстна контузия, черепно-мозъчна контузия и травми.

5-годишното момченце и майка му вървели по тротоара, когато две коли се блъснали челно на бул. „ Копенхаген ”. От силата на конфликта единият автомобил се забил в дърво, отскочил и блъснал детето. По първична информация до злополуката се е стигнало след опит за противоположен завой и отнето преимущество.

Какви тъкмо са аргументите за злополуката се чака да стане ясно, откакто завърши формираното досъдебно произвеждане. Досега е ясно сигурно, че пробите за алкохол и опиати и на двамата водачи са негативни.

Катастрофата се случва пред очите на Петя Георгиева, която към момента не може да се отърси от шока. „ Аз щях да бъда третата кола. Защото всичко беше пред очите ми. Беше нещо ужасно, като един екшън ”, споделя тя.

С каква скорост тъкмо са се движели водачите, провокирали случая, занапред ще стане ясно. Но съгласно пътните специалисти сигурно тя е била много над разрешеното.

За живеещите в региона на бул. „ Копенхаген ”, става известно, злополуките не са изключение, а гонките – всекидневие. „ Абсолютно всяка вечер след 21 ч. до дребните часове – се случват на бул. „ Копенхаген ” и „ Цариградско шосе ”, изяснява Теодора Живкова.

Тя и брачният партньор ѝ са подали първите сигнали до Столична дирекция на вътрешните работи през 2020 година Последният е от 16-и септември тази година. Казват, че до момента са получили единствено един отговор, написа " Нова ".

Потресени от тежкия случай нощес, хората упорстват да бъдат сложени камери за скорост. „ И нарушителите да бъдат глобявани, защото не може да се разчита единствено на патрули на място ”, прибавя Теодора.

 

„ Няма потребност от някакви законодателни промени, би трябвало да се подхващат инфраструктурни решения за понижаване на скоростта – или някакви неравности и стеснения, или надзор на скоростта със стационарни камери ”, уточни Владимир Тодоров от Асоциация на потърпевши при произшествия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР