Детето Александър е имало много голяма воля за живот, която

...
Детето Александър е имало много голяма воля за живот, която
Коментари Харесай

Емил Нешев: Детето Александър е имало много голяма воля за живот

Детето Александър е имало доста огромна воля за живот, която да го движи напред и да не се отхвърля. Това сподели за Българска телеграфна агенция Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа.

По-рано през днешния ден Александър беше открит в околност, покрай Радомир. Той изчезна на 11 ноември, в Перник, а в издирването му се включиха стотици експерти и доброволци. Детето беше открито от парапланеристи и делтапланеристи, които споделиха пред публицисти,

че дружно с Нешев още веднъж са преглеждали траковете, по които е било търсено детето

Гордостта е страхотна, само че най-важното е, че детето е открито, сподели още Нешев. Ние, планинските спасители, имаме процедура при задача за търсене да се движим с GPS и откакто обходим регионите, събираме траковете – изминатите направления, и вършим разбор въз основата на претърсените и непретърсените места, изясни той. Точно това анализирахме и през вчерашния ден – къде е търсено детето, до каква степен е търсено от подготвени и не дотолкоз подготвени хора , къде има максимален късмет да се търси, в случай че изобщо детето е в планината. Това са действия, свързани с насъбрана рутина, с опит, познания и умения, добити в това число и в чужбина, сподели още Нешев.

Детето е открито от хора, ходещи пешком. Не може да се каже дали Александър се е движел от самото начало ,

дали е сменял позицията си, само че най-вероятно се е движел, тъй като в противоположен случай щеше да измръзне още през първата нощ, добави той. Със сигурност мога да кажа, че това са допустимо най-трудните задачи за търсене, защото нямахме съвсем никаква информация и търсехме дете с аутизъм, сподели още Нешев. В такива случаи не можем да разчитаме на логичност. Осланяхме са единствено на опита си и на шанса, с цел да стигнем до някакво вярно съмнение, добави Нешев. 

В отговор на въпрос за какво кучетата не съумяха да надушат диря Нешев уточни, че факторите са доста .

Един от тях е съществуването на доста хора, надлежно на доста миризми, в региона, където е изчезнало детето. Друг фактор е това, че кучетата са се присъединили в издирването доста часове след изгубването на детето. Ние бяхме потърсени на идващия ден преди обяд, а кучетата бяха на терен в ранния следобяд, уточни още той. По думите му има значение и посоката, в която е духал вятърът. Ако е духал против кучетата, е щял да донесе спомагателна миризма, само че в случай че е духал по посока на придвижването на кучетата и е отдалечавал миризмата, те не биха могли да го надушат. 

Трудно може да се изясни и за какво детето не беше намерено с хеликоптера, с дроновете или от хората ,

това беше извънредно сложна акция. Ако Сашко се е бил подслонил в скална ниша, няма по какъв начин да го открие хеликоптер или термокамера, изясни Нешев.

В случаи като този би трябвало да се употребява целият вероятен запас на страната ,

всички служби, които са от единната избавителната система. Ние не бяхме потърсени публично, само че откакто научихме за изгубването на детето, се включихме в издирвателната акция, добави Нешев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР