Детекторът на неутрони и гама лъчи АДРОН на спускаемия модул

...
Детекторът на неутрони и гама лъчи АДРОН на спускаемия модул
Коментари Харесай

Луна-25 ще прави флуорографски преглед на естествения спътник на Земята

Детекторът на неутрони и гама лъчи АДРОН на спускаемия модул на галактическия уред " Луна-25 " ще освети грунта на естествения сателит на Земята на дълбочина към 60 см. Това съобщи завеждащият отдела по нуклеарна планетология в Института за галактически проучвания към Руската академия на науките Игор Митрофанов, съобщи ТАСС.

" С помощта на неутронния генератор ще осветим грунта на задоволителна дълбочина - 60 см - сподели той. - Това е като флуорографски обзор в болница - осветяваме чрез неутрони и получаваме набор на вторично лъчение, въз основа на който преценяме какво има на въпросната дълбочина. "

АДРОН ще направи преценка на наличието на разнообразни химични детайли в грунта и ще изпрати получените данни на Земята, добавя Българска телеграфна агенция.

По думите на Митрофанов, уредът в този момент минава тествания. Планирано е в бъдеще със подобен детектор да бъде екипиран апаратът " Луна-27 ".

Проектът " Луна-25 " цели да бъде изстреляна автоматизирана сонда за проучвания в региона на южния полюс на Луната. Планирано е модул да кацне покрай кратера Богуславски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР