Дете в риск, което никога не е ходило на училище,

...
Дете в риск, което никога не е ходило на училище,
Коментари Харесай

Защо дете в риск не получава мярка за закрила?

Дете в риск, което в никакъв случай не е стъпало на учебно заведение, с заплаха за здравето и живота му, още не е получило мярка за протекция. Момчето е 14-годишно и макар многократните сигнали към отделите за протекция на детето, то е оставено в ръцете на родителите му. Привикани на разпит от полицията, те вършат опит да бягат отвън границата. Защо системата не съумява да разпознае дете в риск?

Повече от година фамилията обикаля Южна Америка, само че на никое място не остава задоволително дълго, с цел да тръгне детето на учебно заведение. До Коледа, когато моли да се върне и декларира на лелите и бабите от страна и на майката, и на бащата, че желае да остане.

" Детето няма сложени ваксини, не е посещавал учебно заведение. Бил е в самостоятелна форма на образование. Баща му и майка му имат вяра, че на 01-01-2027 светът ще свърши. Те са твърдо уверени, че антените 5 джи убиват хората и се разхождат из къщи със станиолени шапчици. Той стартира да вижда разликите в това по какъв начин се случва света, по какъв начин хората си поддържат връзка, вървят на учебно заведение, по какъв начин се отнася с децата си и това, което той вижда в къщи ", споделя пред Българска национална телевизия Албена Тодорова - вуйна на детето.

Момчето е на 14 и има ясна - желае да учи, да има другари. Макар и мъчно се намира учебно заведение, което да го одобри. До този миг то не е влизало в клас, само че се старае неимоверно.

" Ето това е. Тетрадка, която той е в учебно заведение от декември месец, не е писано доста в нея, само че мисля, че много усърдно се оправя ", продължава описа си лелята на момчето.

Майката в това време идва от Бразилия и желае да го прибере назад. След като не съумява да убеди детето да тръгне с нея, тя отива с другар да го вземе от учебно заведение. Момчето се съпротивлява и отнася мощен удар, счупена е долната му челюст. Цялото учебно заведение вижда това. В " Пирогов " майката стопира лекуването му и го изписва. И околните му обезверено стартират да молят за помощ всички вероятни институции, опасяват се за живота и здравето му. И освен поради физическата контузия.

" Детето се е оплакало на другата си вуйна, че към този момент не вижда излаз и в случай че би трябвало ще скочи от шестия етаж, с цел да бъде подхванато нещо ", споделя вуйна му.

Със случая се занимават полиция, прокуратура и четири отдела за протекция на детето. И никой не разпознава дете в риск. Въпреки че е редовно лишавано от правото си на обучение.

" Първите сигнали, които моите клиенти, роднините на детето изпратиха до способените институции, в това число и полицията, получаваха свити плещи. Това са родители, те имат право, т.е. никой не проучва кой е висшият интерес на детето ", разяснява Мариета Димитрова - юрист на околните на детето.

След багра полицията разпитва и майката и детето, само че то още веднъж е оставено в нейните ръце. Отделите за протекция се събират сякаш в спешен щаб, най-сетне изслушват и детето. Но отново не ползват мярка за отбрана. Решават да повярват на майката, която дава обещание, че няма да стопира детето от учебно заведение. Тя прави тъкмо противоположното няколко дни по-късно. Докато полицията не ги задържа на летището с бащата в опит да изведат детето към Бразилия.

" В България ние сме склонни да разпознаем като принуждение единствено физическото такова, само че нарушаването на права, нарушаването на право на обучение, нарушаването на право детето да бъде чут, нарушение на право на опазване на здравето не се разпознава като принуждение, въпреки че недвусмислено от правосъдната процедура има изговаряне на висшия касационен съд че насилственото ограничение на правото на обучение обосновава да се търси отбрана от домашно принуждение ", безапелационна е Мариета Димитрова - юрист на околните на детето.

Утре изтича срокът, в който полицията би трябвало да пусне детето от центъра, в който е спретнат краткотрайно. Дали и по кое време то ще получи ефикасна мярка за протекция - от Агенция за обществено подкрепяне отхвърлиха през днешния ден да дават отговор на въпроси. Искали да преценяват най-хубавия интерес на детето. В страните, от които би трябвало да се учим на протекция - тези ограничения се издават за часове. А тук е минал към този момент един месец. Безкрайно дълго време за дете напрегнат, колкото и борбено да е то.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР