Дете с аутизъм и счупен крак взе изпитите за спортно

...
Дете с аутизъм и счупен крак взе изпитите за спортно
Коментари Харесай

Дете с аутизъм и счупен крак взе изпитите за спортно училище

Дете с аутизъм и строшен крайник взе изпитите за спортно учебно заведение Момче с аутизъм съумя да покрие нормативите за банкет в Спортното учебно заведение в Пазарджик, освен това - със строшен и към момента незараснал изцяло крайник.
 Тина Соколова
Четиринайсетгодишният Емил Кондев от Пазарджик за следващ път се показа като същински войник. Можело да го вземат и без изпит, само че неговата майка Лилия е уверена, че не трябва другите възпитаници да усещат състрадание единствено тъй като момчето е с увреждания.

А Емо е войник, тъй като всички в фамилията му са борбени. Те го учат на това, той тях - също . В фамилията не одобряват прогнозата на лекари, че той няма капацитет, и повече от 10 години работят старателно върху развиването му по всички вероятни способи.
 Тина Соколова-->
През 2018-та година младежът завоюва първо място на републиканско състезание, както и златен и сребърен орден от Международния шампионат по приспособено плуване. Така справедливо се подреди измежду спортистите на годината.
 

Лилия има вяра, че синът й е предстоящ олимпийски първенец. За тези, на които това им се коства невероятно, напомня, че единствено преди няколко години Еми не е можел да управлява тялото си. А през днешния ден е признат в Спортното учебно заведение като всички други възпитаници - след инспекция на качествата му.
 Тина Соколова
Само родители на малчугани със признаци от аутистичния набор знаят какъв брой огромна е тази привидно незначителна победа. Такива деца по-трудно се концентрират и по-трудно демонстрират волята си на моменти. Но не и Емил. След 4 години тренировки по плуване при всеотдайния си треньор Петър Георгиев дребният състезател все по-рядко изпада в такива положения.
 Тина Соколова
Плуването като спорт е единствено едно от многото неща, помогнали на Емил да направи следващата крачка напред. Съдейки от опита си като родител на дете с увреждане, Лилия споделя, че няма едно хапче за лекуване, няма една всемогъща терапия, няма един повсеместен лост за превключване.
 Тина Соколова
Има упорита всекидневна, ежечасна битка години наред и последователно надграждане на постигнатото. Турнирите, успехите, срещите с вдъхновяващи персони вършат Емил благополучен и го карат и самичък да има вяра в себе си.

Важна част от невероятния прогрес на момчето е и това, че то посещава всеобщи учебни заведения, поддържа връзка с деца в норма, а по този начин съумява да откри своето място в обществото. Преди 3 месеца обаче ТЕЛК-Пазарджик едвам не го лишава от тази опция, вписвайки в експертното му решение „ без непозната помощ “. Той не може да приказва и на никое място не върви без компаньон.

А освен това мнение нямало правно съображение в класната стая да бъде допускан непосредствен да му оказва помощ. След обжалване , грешката е поправена от НЕЛК . Лилия обаче не счита това за триумф.

Убедена е, че неуредиците в системата ще не престават да вгорчават живота на хората с увреждания, до момента в който за такива неточности не бъдат въведени финансови наказания.

Съветът на Лилия към родители, изпаднали в сходна обстановка поради неверна експертна преценка е да се борят за правата си и да не се опасяват.

Чуйте повече в звуковия файл:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР