Дестилирането започва от един доста висок процент , където е

...
Дестилирането започва от един доста висок процент , където е
Коментари Харесай

Ракъ „Гьобек“ и мастиха от сакъз на тазгодишния ракиен фестивал

„ Дестилирането стартира от един много висок %, където е метилът и минавайки надолу се стига до най-ниският % алкохолност. Отделят се тези два дестилата и се резервират единствено сърцето или коремът, както те го назовават, на ракъто. Всъщност по този начин се получава и по този начин известният гьобек, който е най-високият клас ракия в Турция “. Това съобщи за БГНЕС Антон Русчев, който показа за нас достоверни хрумвания за коктейли.
„ Където и да отидете в Турция тази ракия се пие, а при нея забавното е, че е натурално дестилирана и няма никакво количество захар, плюс това и гроздето е правено на ръка “, изясни още Русчев.

„ Отлежаването на ракията е едно от най-пипкавите неща при нейната изработка, като тройно дестилираното грозде е неизменима част. Дори има един мит с опаковката. Идеята е, че когато седнат да пият нормално в заведение постоянно се поръчва едно, второ, трето пиво, само че там се оставя цялата бутилка. В края на вечерта развързват въженцето, което държи опаковката на гьобека и виждат тъкмо какъв брой са изпили. По този метод постоянно има миг на изненада, пък и плюс това в Турция е ясно, че алкохолът е малко по-чувствителна тематика, тъй че по този метод на прилежащата маса никой не е видял кой какъв брой тъкмо е изпил. Ракъто се смесва с вода, като се предлага дозите да бъдат идентични, в случай че се прибави 50 мл ракъ, да има и 50 мл вода в питието. Така се получава много прелестен бял цвят, като между тях те го назовават лъвско мляко “, показа още изложителя, след което описа и за достоверната мастиха от гръцкия остров Хиос.

„ Най-интересното при мастихата от остров Хиос е, че смолата, която използваме при дестилирането на алкохола идва от южната част на остров Хиос. От самата роза стартира да пада смола, която падайки на земята кристализира по един специфичен метод, където процесът единствено там се случва. Има характерен усет на сакъз, който усет по-възрастните хора сигурно разпознават. Тази мастиха е от групата на ликьорите, по-слабо алкохолно е, доста прелестно като диджестив или миксирано с газирана вода, тоник по действен жанр коктейли “, изясни още той /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР