Десният либертарианец Хавиер Милей е новоизбраният президент на Аржентина. Милей, 53-годишен

...
Десният либертарианец Хавиер Милей е новоизбраният президент на Аржентина.
Милей, 53-годишен
Коментари Харесай

Избори в Аржентина: Какво следва след победата на Хавиер Милей?

Десният либертарианец Хавиер Милей е новоизбраният президент на Аржентина.

Милей, 53-годишен конгресмен, взе съвсем 56 % от гласовете против малко над 44 % за неговия противник, министъра на стопанската система Серхио Маса. Мащабът на успеха му беше непредвиден и Маса призна преди оповестяването на резултатите.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Балотаж на президентските избори в Аржентина: Ето какво би трябвало знайте Аржентина организира основни президентски избори със застрашена стопанска система Аржентина избира новобранеца Хавиер Милей на платформа за радикална промяна завършек на списъка

Ето какво знаем за успеха на Милей и какво може да последва:

Какво се случи по време на изборите в Аржентина?

Майлей завоюва изборите в Аржентина след акция против властта, която съгласно анализаторите е сходна на тази на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Говорейки след гръмка изборна победа, той даде обещание „ лимитирано държавно управление, почитание към частната благосъстоятелност и свободна търговия. Моделът на упадъка е към своя край. Няма път обратно ”.

„ Днес стартира реконструкцията на Аржентина. Днес стартира краят на упадъка на Аржентина. Днес поставя завършек на обедняващия модел на вездесъщата страна, която облагодетелства единствено някои, до момента в който болшинството страда. ”

Неговото предизборно заричане да реалокира Аржентина от песото към щатския $, защото неговата валута, в случай че бъде призната, се чака да тласне страната към нова територия. Никоя друга огромна стопанска система няма обща валута със Съединените щати или друга нация.

По улиците на Буенос Айрес водачите свиреха с клаксони, а пред централата на партията на Милей, хотел в центъра на Буенос Айрес, хиляди честваха успеха му.

„ Това е нашият късмет да мислим в дълготраен проект, тъй като може би с това държавно управление има вяра “, сподели Емануел, покровител на Milei, пред Al Jazeera.

Но не всички бяха в празнично въодушевление.

„ Мисля, че е тъжно. Гърдите ме болят, тъй като тази страна е за всички и тези хора нямат ръководство, нямат обич към близък си и това боли доста... Искахме страна за всички, ” сподели Джанина Фернандес, покровител на Massa, пред Al Jazeera.

Кой е Хавиер Милей?

Неговите почитатели го назовават ​​„ лудият “ и „ перуката “ заради свирепостта и непокорната му коса, до момента в който той назовава себе си „ лъвът “.

Ексцентричността на Майлей е централна за неговата марка: той в миналото е бил фронтмен на кавър групата на Rolling Stones, а сега има пет клонирани кучета, всяко кръстено на десни икономисти.

Той повдигна и опцията да се разреши на хората да продават личните си жизненоважни органи.

Преди няколко години Майлей беше говореща глава по малкия екран, която букерите харесваха, тъй като неговите заповеди против държавните разноски и ръководещата политическа класа покачиха рейтингите. Допреди няколко месеца малко на брой му даваха същински късмет да стане президент на втората по величина стопанска система в Южна Америка.

Но Милей раздруса политическия естаблишмънт на Аржентина и се включи в това, което от дълго време е двупартийна система, като натрупа голяма поддръжка.


Milei поредно водеше анкети измежду гласоподаватели на възраст сред 16 и 35 години преди изборите.

Марк Джоунс, професор по латиноамерикански проучвания в университета Райс, приписва разликата на надълбоко вкорененото отчаяние от рецесията в Аржентина и имиджа на Милей като политически новобранец.

„ Когато по-младите гласоподаватели гледат Милей, виждат някой, който се бори против системата и въстаник “, сподели Джоунс пред Ал Джазира. „ И мисля, че едно нещо, което Майлей съумя да направи, е дейно да се разграничи от по-младите гласоподаватели от по-консервативната си политика. “

Какво следва след успеха на Хавиер Милей?

Milei сподели, че „ няма място за последователност, няма място за хладкост или половинчати ограничения “.

Новият президент ще поеме поста на 10 декември.

Но той може да се сблъска с трудности при използването на политическата си стратегия незабавно.

Доларизирайте стопанската система

Milei предложи доларизация на стопанската система до 2025 година, с цел да спре „ рака на инфлацията “.

Приемането на щатския $ като своя валута би означавало, че Аржентина ще загуби надзор върху паричната политика, като да вземем за пример определянето на лихвените проценти. Аржентина също няма да може да печата повече пари, като по този метод отстрани главния мотор на инфлацията.

Доларизацията обаче изисква стабилен ресурс от зелени пари и МВФ предизвести, че доларовите запаси на Аржентина са рисково ниски. Дори с поддръжката на дясноцентристката съпротива, политическият новопостъпил Милей има „ доста малко законодателна власт “, ​​каза анализаторът Карлос Гервасони от университета Торкуато ди Тела пред френската осведомителна организация AFP.

„ Така че няма метод да се одобряват закони, които да вземем за пример изискват смяна на валутата на страната или затваряне на централната банка. “

Маса разкритикува проекта за доларизация като отвод от народен суверенитет.

Стабилност на песото

За да се опита да задържи инфлацията, Аржентина години наред прецизно управлява обменния курс на песото към $, който беше замразен за три месеца преди изборите и в този момент му е разрешено да девалвира с 3 % на месец.

Обменният курс е „ цялостна небивалица. А поддържането му е извънредно скъпо. Аржентина просто няма пари. Не може да продължи да прави това “, сподели пред Агенция Франс Прес Николас Салдиас, старши анализатор в Economist Intelligence Unit.

Между в този момент и когато Милей встъпи в служба, „ нещата могат бързо да излязат отвън надзор “, сподели политическият анализатор Ана Ипарагуире от GBAO Strategies. „ Това е интервал на доста неустойчивост. “

Салдиас сподели, че хората може да изпаднат в суматоха, вярвайки, че доларизацията е неизбежна, което ще провокира скок на песото.

Massa може също по този начин да приложи от дълго време закъсняла обезценка на песото, карайки Milei да „ заплати политическата цена “.

„ Вероятно ще видите по какъв начин инфлацията нараства доста бързо “, сподели Салдиас, предупреждавайки за допустима хиперинфлация.


Държавни разноски

Майлей постоянно се появяваше на сцената на манифестации с резачка, обещавайки да понижи обществените разноски с 15 %, да приватизира държавни компании и да понижи дотациите за гориво, превоз и електричество.

Подобно стягане на коланите от дълго време се изисква от Международния валутен фонд (МВФ), който е спасявал Аржентина 22 пъти, последно със заем от 44 милиарда $ през 2018 година

Но Milei ще се изправи пред същите провокации като предшествениците си, които се пробваха да излязат от порочния кръг на бюджетни дефицити, задължения, отпечатване на пари и инфлация.

„ В този миг всичко, което поправите, утежнява втори проблем “, сподели за AFP Бенджамин Гедан, шеф на Аржентинския план във Вашингтонския център Уилсън. „ Болката ще бъде остра и ще се популяризира необятно, в случай че има сериозна стабилизационна стратегия и не е ясно дали аржентинците ще видят позитивното. “

Съществува и заплаха от митинги и обществени безредици, изключително като се има поради, че съвсем половината страна не искаше Милей на власт.

Може ли Майлей да обърне Аржентина?

Гедан сподели, че в случай че Милей и неговите съдружници в актуалната съпротива съумеят да лимитират разноските и да понижат обществените помощи и дотациите, като в същото време пазят най-уязвимите, „ това може да бъде повратна точка за положителното “.

На хоризонта има и други позитивни неща.

След най-голямата суша в Аржентина от един век, която докара до внезапен спад на износа на селскостопански артикули през последните две години, което докара до дефицит на доходи от 20 милиарда $, страната чака голяма годишна продукция през 2024 година

Milei също по този начин ще се възползва от почти 10 милиарда $ годишни спестявания от импорт на сила, защото нов газопровод ще усили производството от южната част на Вака Муерта – голям ресурс от петрол и газ – пресмята икономистът Елизабет Бачигалупо от компанията Abeceb.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР