Десните медии се възмущават от дебатните въпроси на водещия на Univision

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Републиканците са разгневени, че безопасното им пространство беше пробито по време на втория дебат на Републиканската партия от водещ на Univision.

Илия Калдерон, носител на наградата "Еми" журналист, който е водещ на вечерните новини в испанската мрежа, предизвика възмущение вдясно, като задаваше на кандидатите остри въпроси по редица важни теми в сряда вечерта. След като приветства зрителите на испански (дебатът се предаваше едновременно по Univision), Калдерон разпитваше републиканците през цялата нощ по важни въпроси, свързани с имиграцията, престъпленията от омраза, здравеопазването и др.

Но за разлика от това, което е типично за Fox News, Калдерон отказа да формулира въпросите си по начин, благоприятен за републиканските кандидати. Вместо да ги настрои с подкани в стила на софтбол за начален удар, Калдерон притисна бъдещите президенти за съществени отговори по редица важни теми. Кандидатите се бореха да отговарят директно, а в някои случаи се опитваха изцяло да заобиколят въпросите.

Преди дебата, който в крайна сметка събра средно 9,5 милиона зрители, Калдерон каза на Los Angeles Times, че гледа на ролята си на съмодератор като на „голяма отговорност да представлява цялата ни общност“ и „подготвя истински и уважителни въпроси“.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият изпълнителен директор на биотехнологиите Вивек Рамасвами дебатират по време на втория дебат на републиканските кандидати от президентската кампания на САЩ през 2024 г. в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият изпълнителен директор на биотехнологиите Вивек Рамасвами дебатират по време на втория дебат на републиканските кандидати от президентската кампания на САЩ през 2024 г. в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Майк Блейк/Ройтерс

Тези истински въпроси – които също бяха формулирани, за да разсеят разказите, създадени около проблемите в десните медии – бяха показани в сряда вечерта.

„Новата учебна програма по история на чернокожите във Флорида казва: „Робите са развили умения, които в някои случаи могат да бъдат приложени за тяхна лична изгода“, каза тя на губернатор Рон ДеСантис. „Казахте, че робите са развили умения въпреки робството, а не благодарение на него. Но мнозина все още са наранени. За потомците на роби това е лично. Какво е вашето послание към тях?"

По-късно тя попита бившия вицепрезидент Майк Пенс: „Министерството на вътрешната сигурност предупреждава, че насилието срещу ЛГБТК+ хора нараства и се засилва. Според скорошно проучване, членовете на тази общност са девет пъти по-склонни да бъдат жертви на насилствени престъпления от омраза. Като президент, как бихте защитили тази общност от насилствени атаки и дискриминация?“

Но безмилостният и откровен начин, по който тя се ангажираше с републиканското поле, предизвика вълна от яростна реакция от страна на десни медийни фигури, които гледаха у дома, и един от водещите на Fox News в праймтайма.

„Присъединяването на Fox към Univision може би беше най-лошото партньорство, което някога съм виждал, откакто Бъд Лайт наеха Дилън Мълвани“, коментира Грег Гутфелд в четвъртък, критикувайки Калдерон за предполагаемата „литания от клишета“, която „беше като преднамерен списък, изготвен от DNC да ощипвам кандидатите, да ощипвам публиката.“

Гутфелд не беше сам в възмущението си.

„Въпросите на водещия на Univision изглежда идват от секцията за коментари на Salon и Vox“, каза радио водещият Бък Секстън.

„Мисля, че дамата от Univision мисли, че участва в демократичен дебат“, добави коментаторът на Fox News Томи Ларен.

Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бургум, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият губернатор на Южна Каролина и посланик в ООН Ники Хейли, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, предприемачът Вивек Рамасвами, американският сенатор от Южна Каролина Тим Скот и бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс присъства на втория първичен президентски дебат на републиканците в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият губернатор на Южна Каролина и посланик в ООН Ники Хейли, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, предприемачът Вивек Рамасвами, американският сенатор от Южна Каролина Тим Скот и бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс присъства на втория първичен президентски дебат на Републиканската партия в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Майк Блейк/Ройтерс

„Защо RNC, който би трябвало да защитава нашите ценности, позволи леви въпроси на Univision BS?“ – попита шефът на CPAC Мат Шлап. „Това е възмутително. Спри."

Възмущението, предизвикано от въпросите на журналиста, говори за една по-мащабна, тревожна тенденция, която се е вкоренила в Републиканската партия през последните години, особено под палеца на Доналд Тръмп, където десни фигури често се събират в приятелски медии, за да излъчат твърденията си безспорно.

Това показва колко изолирана е станала Републиканската партия, тъй като работи почти изключително в десни медии, като кандидатите се съгласяват да се появяват редовно по Fox News и радиото, но отказват да участват в интервюта с това, което смятат за враждебно настроено. либерални медии“.

В дясната медийна екосистема републиканските кандидати са глезени и рядко са обект на тежки въпроси. Интервютата често са чатове между коментатори, които споделят политическите възгледи на кандидатите.

Тази верига за обратна връзка, в която Калдерон отказа да участва, е безспорно полезна за компании като Fox News. Но това не вещае нищо добро за цялата държава.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР