Десислава Танева заяви в парламента, че ще има нови огнища

...
Десислава Танева заяви в парламента, че ще има нови огнища
Коментари Харесай

Десислава Танева призна, че сме в невероятна криза

Десислава Танева съобщи в Народното събрание, че ще има нови огнища на африканска чума по свинете (АЧС) и че рецесията е невероятна. Министърът на земеделието, храните и горите беше изслушана в националното заседание по отношение на разпространяването на заболяването.

" Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни прасета в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. 7 от тези огнища са открити в границите на дейния контрол на БАБХ и взетите проби. 2 индустриални ферми са наранени ", сподели Танева.

" Процесът по разпространяване на това заболяване е доста деен. Между другото юли-август и ненапълно септември е пикът на това заболяване като проявяване в последна фаза. Нормално е да чакаме, че ще има нови огнища към сегашния миг ", сподели още Танева, представена от " Фокус ".

Тя даде образец със село Бръшлен (Русенско), където всяка вечер по няколко десетки свине умират от болестта, без опция за разделяне по халетата. Такава дерогация (изключение) е неприемлива за африканската чума по свинете, сподели Танева, представена от БНР.

По-рано притежател на свинеферма край Бръшлен сподели, че " в случай че примерно в селото са вътре 400 декара и повече и примерно имат над 100 здания, в случай че в едната има (АЧС), в 98 - може да няма. И не е наложително да се убият всичките животни... Никъде не написа (в евродирективите), че би трябвало да се унищожат всичките свине. "

Министър Танева беше безапелационна, че водещият риск са персоналните стопанства и нерегистрираните обекти за прасета, където няма ограничения за биосигурност.

Времето е такова, географското ни състояние е такова, че епизоотичната конюнктура е доста тежка. Ние ще създадем съответния разбор къде са пропуските и по какъв начин можем да подобрим координацията, дейностите и дейностите, с цел да бъдем по-бързи и на всички места, където е належащо, ви подсигурявам, че ще подхващам и организационни, и кадрови промени, съобщи Танева.

Ние сме в невероятна рецесия. Имали сме и различен път епизоотии. България е на такова географско местонахождение, че постоянно е под подобен голям напън, сподели по-късно пред публицисти Танева, откакто от Българска социалистическа партия желаеха оставката й.

В предния си мандат като министър се справях със заразния нодуларен дерматит, а на влизането си в мандат улучих публикуван наследник език в цяла България. Това ми е трета епизоотия. Разликата е, че при тази няма ваксина и няма открито лекуване, означи министърът и добави, че болестта се популяризира от 2007 година по една територия без значение на взетите ограничения.

Единствено Чехия се е справила с това заболяване, само че тя е стигнала на равнище дива свиня, сподели Танева.

Ще има ли поддръжка за стопаните

Към момента персоналните стопанства не могат да получат финансова поддръжка, утвърдена от европейските управляващи, поради това, че са нерегистрирани, посочи пред депутатите министърът. Все отново МЗХГ ще разгласи подобаващ вид за поддръжка.

Нерегистрираните стопанства нямат нужните ограничения за биосигурност и са един от главните източници за разпространяване на болестта, безапелационна е Танева.

По-различно е около огромните свинекомплекси, в които плъзна болестта (в Русенско). Тъй като водим дейна връзка, даже личният състав им, живеещ в тези села, е стимулиран да няма домашни прасета в персоналните си дворове, с цел да се изключи хипотезата, че от тях се придвижва вирусът. Въпреки всичко болестта влезе в тези огромни свинекомплекси, означи Танева.

Какво се прави против разпространяване на болестта

Прилагаме всички ограничения за локалиризиране на огнищата от чума по свинете, сподели Танева. В 3-километровата зона се организира наложително ликвидиране по човечен метод на всички домашни прасета, отглеждани в животновъдни обекти и за персонални потребности. Танева означи, че в 10-километровата зона се правят клинични прегледи и лабораторен надзор, надзор на придвижването на домашни прасета.

В зоните на рестрикции са основани пропускателни пунктове на главните пътни артерии, пунктовете за стерилизация на преминаващи моторни транспортни средства и инспекция за незаконно придвижване на живи прасета и артикули от тях, сподели министърът. Предприети са ограничения за стерилизация на граничните пунктове от страните с африканска чума по свинете. Танева уточни, че се подхващат и ограничения за биологична сигурност във връзка с фуражите и храненето на животните.

Министърът удостовери, че през днешния ден гръцкото министерство на земеделието вкара спомагателни ограничаващи ограничения, с цел да защищити разпространяването на АЧС. По думите на Танева с нараснало внимание и мониторинг гръцката страна следи всички гранични-пропускателни пунктове поради опцията за транспорт на храни и заздравен надзор в регионите наоколо до границата с България.

Абсолютно неразрешено е внасянето на свинско месо от България към Гърция. Проверките ще бъдат непрекъснати на потока от туристи или хора, които минават.

Пробив в рестриктивните мерки: по места компрометират ограниченията

Ситуацията е тежка, вземат се радикални ограничения. Проблемът е, че измежду обществеността и управата в засегнатите региони няма цялостно подпомагане. Има опити и за извеждане и за превозване на животни, което значи разпространяване на болестта, сподели в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

Затова освен Министерство на вътрешните работи, мобилизирали сме сили и на Българската войска и още други в случай че е належащо, с цел да се обезпечат карантинни ограничения и да се ограничи разпространяването на болестта. Най-лошата вест е, че имаме влизане на болестта в промишлени свинекомплекси, което е доста неприятно, макар че там се вземат най-високи ограничения за биосигурност, означи Дончев.

Има ли риск загробването

Вицепремиерът посочи, че когато се дефинира място за загробване на животни, това се прави със експерти, в това число и от Басейнова дирекция, които би трябвало да одобрят мястото. Има екарисаж във Варна, само че за жалост всички експерти ветеринарни лекари настояват, че не е допустимо превозването на животни на такова разстояние, защото това значи спомагателни шансове за разпространяване на болестта на стотици километри от огнищата, тъй че предписаната мярка е след евтаназирането - загробване на място и всички експерти вземат участие в определяте на това място. Без тяхното утвърждение, не може да се случи загробването, безапелационен е Дончев.

Армията е на път да се намеси

Българската войска има подготвеност да окаже поддръжка за решение на казуса с африканската чума по свинете, в случай че такава бъде поискана. Това съобщи пред публицисти във Велико Търново заместител министър-председателят и министър на защитата Красимир Каракачанов. За това има и издадена негова заповед.

Министър Каракачанов добави, че военната полиция има подготвеност да подкрепя сътрудниците си от Районните ръководства при надзор на пунктовете, през които минават животните. До момента обаче помощ от армията не е търсена.

Източник: дир.бг

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР