Десислава Минчева Един по един си отиват Големите…Минаха четири години,

...
Десислава Минчева Един по един си отиват Големите…Минаха четири години,
Коментари Харесай

Изложба вернисаж в памет на Светлин Русев в галерия Арте

Десислава Минчева

Един по един си отиват Големите…

Минаха четири години, откогато Светлин ни напусна. За някои хора страдаш, когато поемат по оня, неизбежния път… и след това някак се успокояваш. Но при други неналичието става все по-осезаема с времето. Не, кончината на Светлин не е просто физическо неявяване. Напротив, все по-силно и мъчително осъзнаваш, че такива ярки персони, с подобен темперамент и подобен гений няма да се появят скоро. Може би в никакъв случай. И това е голяма, невъзвратима загуба.

Противоречив и сложен, само че човек с голяма просвета и почитание към тия преди него, оказал неоспоримо въздействие върху процесите в изкуството у нас, преподавател на няколко генерации, Светлин Русев не може да бъде премахнат от паметта на хората!

Единадесет създатели, близки другари на художника и споделящи възгледите му, сме се събрали, с цел да отдадем респект към него. Възможно беше кръгът да се разшири, само че ние въпреки всичко предпочетохме да остане подобен, какъвто го виждате в този момент в изложба „ Арте “.

Всеки от нас си даваше сметка във времето, а в този момент – още повече, че е общувал със незабравим човек. Силните хора пораждат мощни страсти!

Благодарна съм на " случайността ", че тъкмо той ми е бил преподавател и то - толкоз изискващ и на моменти дори неясен. Мога да кажа единствено, че той съумя да сътвори школа в изобразителното ни изкуство и разреши развиването на българската, пластическа просвета да се впише в международните трендове. Времето е същинският и безмилостен съдник и ще покаже чие креативно съществуване е минало на вятъра и чие - не...

Светлин се отнасяше със самоирония към себе си и с почит към другите. На нас ни се падна нелеката орис да не изневеряваме на тези значими правила в изкуството и в връзките сред хората, които той мълчешком ни завеща. Едно е несъмнено – както за него изкуството беше най-важното, по този начин и за нас то остана над всичко. Поне за това може да бъде спокоен!

Когато харесваше нещо същински, той докосваше с ръка, като че ли погалвайки скулптурата или платното. Този жест не съм срещала при различен човек и това ще остане в съзнанието ми вечно. Често дребните неща имат най-голямо значение…

Шестима скулптора и петима живописци – това сме създателите на тази галерия.Заглавието й е взето от един текст на Константин Павлов – „ Писмо до Светлин “.

„ … Напред!

И отново напред!

Сега остава най-зловещото!

И най-заслуженото наказване!

Величие!

Безвремие!

Самотност!

Пустота! “

Приемете, че в тази зала всеки от нас написа /казва/ дава нещо на своя другар, който към този момент не е тук. С вяра, че има значение!

Човек мярка, човек институция, човек, който ние сме разпъвали безчет пъти на кръста на претенциите и желанията си! На Светлин – с любов и удивление – това съставлява тази експозиция. Без искания да е нещо грандиозно и знаково, само че въпреки всичко е опит за допиране в пространството и времето до един извънреден художник!

Сигурна съм, Светлине, че в случай че ни гледаш отнякъде ще се подсмихнеш и ще махнеш с ръка, като че ли вършим нормалните си детинщини. Ние остаряхме без да се променим изключително. Така е с хората…

В изложбата всеки ще види добра статуя и добра живопис, дръзвам да го кажа, въпреки с известно терзание! Има и доста любов!

Ангел Станев, Валентин Старчев, Донка Павлова, Емил Попов, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Милко Божков, Станислав Памукчиев - веселя се, че останахме дружно!

Благодарим ти, Светлине!

юни, 2022

___

Галерия Арте показва галерия живопис и статуя от 14 до 30 юни 2022

Вернисаж на 14 юни /вторник/ от 17,00 до 20,00 часа

Събитието е проведено с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура”.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР