Десислава Даскалова е клиничен психолог. Член на Дружеството на психолозите

...
Десислава Даскалова е клиничен психолог. Член на Дружеството на психолозите
Коментари Харесай

Клиничен психолог: Женският организъм се влияе повече от смяната на сезоните

Десислава Даскалова е клиничен психолог. Член на Дружеството на психолозите в България. Консултант по когнитивно-поведенческа психотерапия. Разговаряме с нея за проблемите, които поражда пролетната отмалялост, и по какъв начин може да ги преодолеем, написа " Марица ".

- Защо страдаме от пролетна отмалялост?

-Пролетна отмалялост е необятно публикуван термин, който разказва възприятието за намалена сила, замаяност и отмалялост в края на зимата и началото на пролетта. Тя може да се причисли към така наречен сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната меланхолия. Това са нарушавания, които се случват през избран интервал от годината и засягат по-често дамите, в сравнение с мъжете. През зимата човек получава малко естествена светлина, по тази причина неговият биологичен темп се нарушава. Организмът безусловно не съумява да се ориентира кое време на деня е и това се натрупва. Оттук се получава и нарушение в акомодацията, както това се случва при полетите на дълги дистанции. Само че през зимата този стрес има продължителен темперамент.

- Може ли пролетната отмалялост да се обърка с депресията?

-Не е мъчно да се обърка пролетната отмалялост с депресията. Дните стават все по-дълги, слънцето свети все по-ярко, само че надалеч не всеки човек изпитва наслада от приближаващата се пролет. Много хора по това време обаче стартират да изпитват отмалялост, унесеност и незаинтересованост. Настроението им е намалено, всичко ги нервира и им се коства безсмислено. Често изпитват тревожни опасения, нарушен сън. Понякога обаче апетитът се покачва. Това са признаците на пролетната меланхолия. Симптомите на пролетната отмалялост включват изморяемост, меланхолия, епизоди на нараснала плачливост, нервност, нарушавания в концентрацията, болки в разнообразни елементи на тялото, нарушавания в съня и загуба на либидото, понижено равнище на физическа интензивност, което постоянно се съчетава с нараснал банкет на въглехидратни храни и увеличение на тежестта. Симптомите на пролетна отмалялост от време на време могат да стартират още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

- Влияе ли на нея прекосяването в лятно часово време?

-Смисълът на преместването на часовниците с час напред и час обратно е да обезпечи на организма повече светлина и повече интензивност. Преминаването към лятното часово време обърква вътрешния ни часовник и покачва риска от инфаркт. Този дисбаланс се дължи на обстоятелството, че ритъмът във всекидневието ни се дефинира не от часовника, а от дневната светлина. Вътрешният часовник на индивида се нагажда към измененията в сходство със сезона по отношение на изгрева на слънцето, който контролира естествения темп на сън и бодърстване и през летните месеци. Резултатите демонстрират, че преместването на часовника в лятното часово време пречи на естественото конфигуриране на вътрешния часовник. Местенето на часовника с час напред не е съобразено с биологичните потребности на организма или с природата. На първо място страда връзката сред отделянето на мелатонин и съня. Между хормона на епифизата и съня съществува директна връзка и дефицитът на мелатонин доста затруднява и прави невероятно заспиването. Максималната му централизация в кръвта е от 0 до 4 часа и в случай че индивидът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е заставен да се разсънва и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми към момента работят в режим на отдих.

- При какъв вид хора най-често се демонстрира?

-Всички сме податливи към пролетна отмалялост. Не зависи от избран вид темперамент, а от положение на организма. Една от аргументите за отключване на депресията се явява дефицитът на някои витамини и микроелементи, както и неналичието на слънчеви лъчи. Недостигът на някои субстанции оказва отрицателно въздействие върху настроението.
И това е забавно: Натурални средства срещу вагинален сърбеж и парене - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.
- Може ли да бъде избегната?

-За регулирането на биологичния часовник дава отговор меланопсин. Това е пигмент, който се съдържа в ретината на очите. Той стартира да извършва своята функционалност на регулатор единствено под въздействието на ярка дневна светлина. Оказва се, че по-силно въздействие върху меланопсина имат ярките сини цветове, идващи от горната страна. Оттук можем да си създадем простичкия извод, че с цел да настроим бързо своите биоритми, е належащо постоянно да поглеждаме към синьото пролетно небе. Светотерапията се явява ефикасен прийом на профилактика и лекуване на сезонните депресии. Тя може да се извършва по няколко метода.
Разходки под естествените слънчеви лъчи са доста потребни. Продължителност не по-малко от половин час. Ако времето го разрешава, свалете шапката, шала и ръкавиците. Желателно е да изложите на слънцето колкото се може по огромна част от своето тяло. Светотерапия в специфични пространства, които са оборудвани с ярки лампи - тази услуга се дава в някои санаториуми и медицински центрове. Специални приложения за смарт телефон. Например приложение „ Светолечение “ може да ви демонстрира освен ослепителен бял цвят на екрана, само че и други потребни цветове. За пролетната меланхолия са подобаващи светлосиният и оранжевият цвят. Червеният цвят може да усили напрежението, по тази причина не трябва да го избирате. Лилавият цвят е цвят на релаксация и медитация, доста потребен за тревожни дами, защото контролира равнището на естроген. Времето за влияние е 10-20 мин. Има и още едно приложение „ Отпусни се и заспи “. Към него може да се добави с изключение на цвят и музика, звуци от природата, извършения за дишане и други

И това е забавно - Това са 7-те продукта, които в никакъв случай не би трябвало да вкарвате в ледник - четете повече на най-интересния здравен уебсайт zdrave.to

Друга значима причина за отключване на депресията се явява дефицитът на някои витамини и микроелементи. Недостигът на някои субстанции оказва отрицателно въздействие върху настроението.

- Питат ли ви пациентите за диета, с която могат да избегнат това положение?

-Да. Има способи да подпомогнем организма да се оправи по-бързо с прехода, само че би трябвало да съблюдаваме някои правила при хранене, да си набавим повече цинк, хром, магнезий и наложителните витамини. И да не забравяме всеки ден да се движим на открито.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР