Десислава Атанасова е юрист, депутат от ГЕРБ във всички парламенти

...
Десислава Атанасова е юрист, депутат от ГЕРБ във всички парламенти
Коментари Харесай

Десислава Атанасова пред Dir.bg: Време е Радев и правителството му да пишат трите плика

Десислава Атанасова е правист, народен представител от ГЕРБ във всички парламенти от 2009 година насам, както и министър на опазването на здравето в първия кабинет " Борисов ". Председател на парламентарната група на партията в 45-то и 46-то Народно заседание. Водач на две листи на ГЕРБ/СДС за парламентарните избори - в Русе и в Разград. " Надявам се всички да са осъзнали, че времето на дебелите червени линии и изчегъртването е отминало ", споделя тя в изявление за Dir.bg. Атанасова не приема също за всичко протичащо се да се упреква ГЕРБ, защото, по думите й, президентът Румен Радев ръководи еднолично още от март насам. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оказаха най-отговорните партии, не сме партии-еднодневки, само че е още рано да приказваме за обединения, разяснява още досегашният ръководител на парламентарната група на някогашната ръководеща партия.

- ГЕРБ е със сериозна преднина пред останалите партии, съгласно последните изследвания, само че още веднъж всички се кълнат, че няма да водят договаряния с вас за ръководство. Ще гледаме ли римейк на предходния парламент?

- Ще гледаме следващ римейк. В 45-то и в 46-то Народно заседание никой от останалите политически партии не желаеше да води диалози с ГЕРБ. Само че се оказа, че това е за сметка на българските жители. Факт е, че без огромна, систематична партия, като ГЕРБ, не може да има устойчиво ръководство и евентуално не може да има държавно управление. Ако ГЕРБ резервира позицията си на първа политическа мощ, в което аз мощно имам вяра, на нас ще бъде връчен мандатът.

Тогава ние ще каним за диалози за вероятно съдружно ръководство. Ако още веднъж получим отвод, и то по безапелационен метод, какъвто към този момент имаше в 45-то Народно заседание, когато бяхме първа политическа мощ, отговорността няма да е наша. Тя ще е на тези партии, които отхвърлят да осъзнаят обстоятелството, че в рецесия и провокации, пред които е изправена страната, а и на прага на зимата, би трябвало да носят цялата отговорност, а не да я споделят с партията, зад която стоят над половин милион български жители.

- Вече няколко пъти Движение за права и свободи предизвести, че след тези избори партиите, които ще имат болшинство, ще бъдат ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а не по този начин наречените партии на митинга. Да търсим ли знак за подготвеност за огромна коалиция, намек, че ще се разберете, в случай че не трите партии, то двете?

- Ние имаме решение, взето на народен конгрес, че няма да вършим сходни обединения. Всъщност, партиите на статуквото, за каквито оповестиха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, се оказаха най-отговорните. Защото точно ние бяхме партиите в 46-то Народно събрание, които ясно отстоявахме ползите на българските жители и макар политическите си разлики, намирахме допирни точки по значими тематики, като приходите на българските жители, актуализацията на бюджета. Не сме партии-еднодневки или инцидентно произлезли от националния избор, а ясно осъзнаваме своята отговорност. Това обаче не значи, че ще управляваме в коалиция.

- Склонни ли сте към взаимни отстъпки, тъй като чухме и Корнелия Нинова, и други партийни водачи през последните дни, че са подготвени на такива?

- Към този миг е доста рано да се отговори на този въпрос. Компромисите нормално имат цена. Ние постоянно сме казвали, че по значимите за България тематики, освен за партийните централи, само че и за целия народ, сме подготвени да поддържаме избрани решения, на който и да са те, стига да са верните. Но изрично към този миг сходни диалози за бъдещо взаимно съдействие няма.

- Няма по-голям приоритет от това да има най-накрая, на третия път, едно постоянно държавно управление. Все отново, дали имате подготвеност за коалиция, тъй като у нас скоро няма да има еднопартийно ръководство, все съдружни се обрисуват?

- Надявам се, че към този момент всички осъзнават, че не може да се носи отговорност единствено от една партия или от един човек и когато се постанова да се вземат тежки решения, свързани с ръководството на страната, отговорността би трябвало да е споделена. Надявам се и всички да са осъзнали, че времето на изчегъртването, на дебелите червени линии, на неналичието на разговор и диалог, на неналичието на някакъв консенсус по значими тематики - отмина. Хората желаят единство по значими тематики и рационални, уравновесени решения. Това е най-важното и това е акцентът и в идната президентска акция. Досега пет години ние бяхме разделяни изкуствено и като народ, и като политически партии, бяха компрометирани избрани хора, единствено и единствено да се основават пропасти сред партиите, сред хората, а по този начин България не просперира.

- Обвиниха ви, че проф. Герджиков е вашата номинация, а се криете зад предприемчив комитет, както и че е човек на Движение за права и свободи - поради присъединяване му в едно предходно ръководство. Той отхвърли да е ваш претендент, вие пък заявихте, че ще подкрепите на втория тур Лозан Панов. Това даде мотив на вицепрезидента Илияна Йотова да заключи, че авансово сте отписали проф. Герджиков, а пък и той - вас, откакто повтаря, че не е ваш претендент. Избързахте ли да анонсирате поддръжката за Лозан Панов?

- Проф. Герджиков и Невяна Митева са издигнати от предприемчив комитет, в който вземат участие хора, свързани с изкуството, културата, потвърдени имена от академичната общественост. В този комитет няма нито един сътрудник на Държавна сигурност, което е първата основна разлика, само че не единствената с цвета на сътрудниците от Държавна сигурност в другия комитет. Да, ГЕРБ поддържа тази кандидатпрезидентска двойка, само че тя е излъчена от потвърдени имена с ясна гражданска и политическа позиция.

Защо да е минус да те поддържа ГЕРБ, в случай, че зад тази партия, като се изключи че социологията още веднъж й отрежда първо място, стоят стотици хиляди българи? Тази партия е управлявала устойчиво и България беше и стопански, и финансово постоянна страна до месец март. България водач във външната политика. Тази партия, водачът и държавното управление й направиха вероятното България да бъде в чакалнята на Еврозоната, да бъде с един от най-ниските задължения в Европа и с най-ниския недостиг. ГЕРБ е партията на градежа и за всеки претендент би трябвало да е чест нейните гласоподаватели да го поддържат.

- И въпреки всичко, наред с достиженията, които изреждате, извади ли си партията поучения за грешките? Има ли самооценка при вас? Можете ли да признаете по кое време сте сбъркали?

- Самокритиката и ясната оценка на хора и условия са един от защитните механизми на ГЕРБ при вземането на решения в партийни и управнически процеси.

- Вземам мотив от последните протестни на пътните служащи, които излязоха, тъй като милионите за поправки са предплатено договорирани без да са обезпечени парите. И за това служебното държавно управление още веднъж показва, че е отговорна ГЕРБ.

- Сигурно ГЕРБ е отговорен и за заседналия транспортен съд, съгласно Радев. Може би тъй като Борисов дефинира приливите и отливите. Или пък ГЕРБ е отговорен за цената на тока, на газа. Може би сега ГЕРБ е отговорен и поради 157-те български жители /б.р. - вчера/, умряли през днешния ден. Това е несериозно. Радев ръководи еднолично страната от месец март. Това не са два или три дни, не са два или три месеца, това са повече от 6 месеца, в които и неговият капацитет стана прочут, и този на служебните му министри. Стана ясно, че служебният му министър на стопанската система е бил назначен, макар че е бил канадски жител. Да не би това да е заслуга отново на ГЕРБ или на Бойко Борисов?

Хубаво е да се пишат към този момент трите плика, тъй като е явно, че тези хора с нищо не могат да се оправят. Голяма част от хората и партиите, които обяздиха митинга, са по този начин наречените " честни " носители на смяната, на митинга, а в действителност единствено година по-късно се оказа, че никога не могат да си сложат етикет " честност ", изключително новоизгряващите звезди.

- Новоизгряващите наподобява лишават тъкмо от протестните партии?

- Съвсем разумно е хората да нямат доверие в протестните партии, тъй като те не могат да градят. Тези хора са привикнали единствено да разрушават. Имаха опция два пъти след избори да поемат цялата отговорност. Те се разправяха за постове, за нищо друго. Съвсем разумно е доверието към тези, по този начин наречени " протестни партии ", или " честни ", да понижава фрапантно. Това ненапълно е бумеранг, тъй като да се самопроизведеш в антистатукво или в вълшебник, че с вълшебна пръчка ще направиш живота на българите по-добър, а да не се оправиш, напълно естествено е в този момент да си получат наказателния избор.

- Склонността на българина да се уповава на следващия избавител, наша запазена марка ли е?

- Мисля, че прекомерно огромни упования има към тази групировка. Помним, че и към " ИТН " упованията бяха същите - за вълна, за ново начало, само че се оказа, че това са партии, които не могат да отговорят на публичните упования.

- Тоест, ГЕРБ не се тормози от щурма на новата партия на Кирил Петков? Тя към този момент дърпа лица и евентуално електорат от " Демократична България ".

- Конкуренцията ражда качеството. Колкото повече и разнообразни политически обединения са показани, толкоз по-добре. Така хората могат да избират и се надявам да създадат рационален избор. Не, ГЕРБ не се тормози от всеки новопоявил се политически индивид. Ние имаме задоволително твърдо електорално ядро, имаме симпатизанти. И неслучайно ГЕРБ е победител толкоз пъти в избори, все пак.

- Каква е програмата най-малко и за парламентарните, и за президентските избори?

- ГЕРБ - първа политическа мощ, а нашата кандидатпрезидентска двойка през януари месец да стъпи на " Дондуков " 2.

- Кой е главният конкурент на ГЕРБ на тези избори?

- Основният конкурент на ГЕРБ е популизмът, нихилизмът и безразличието и хаоса. Ние би трябвало да убедим хората, че е значимо да излязат и да упражнят правото си на глас. Да го създадат макар разпоредбите, които написаха по този начин наречените партии на смяната и които, съгласно нас, лишават от избор огромна част от българските жители.

- Има ли ядосани във вашите листи? Прочетох, че доктор Дариткова е афектирана, тъй като не е лидер в Смолян, и се отдръпва?

- Д-р Дариткова декларира, че нейното предопределение е да е доктор, а не политик. Връща се към своята специалност още по-активно. Защото през всичките тези години с каквато и партийна активност да е била натоварена в Народното събрание, тя не е серпантина да практикува. Аз я познавам като извънреден експерт във връзка с медицината и мога да кажа, че от това ще завоюват единствено нейните пациенти.

- Вие самата водите две листи на партията. Само още трима от ГЕРБ са натоварени с тази задача, включително и водачът. Как го приемате това?

- Първо, като добра оценка за моята работа до този миг, за към този момент добития ми политически опит, въпреки че на фона на други сътрудници в Народното събрание той наподобява към момента прекомерно дребен. Освен това имам номинации от самите структури. Вече за четвърти път съм лидер на листата в Разград, само че с мен има доста сериозен и постоянен тим, тъй като политиката е отборна игра и аз доста разгадавам на тях. А Русе е градът, от който стартира моята политическа и професионална кариера. Русе е градът, в който сътворих дом, родих детето си, имам доста другари още от времето преди да се занимавам интензивно с политика. Вече няколко пъти съм претендент от този изборен регион и в този момент просто се завръщам у дома още веднъж.

- И два пъти бяхте ръководител на парламентарната група, въпреки и за малко. Готвите ли се за трети път да я оглавите?

- Отговорността за ПГ, въпреки и в съпротива, не е лека. Не мога да кажа обаче, че тя не е споделена. И с помощта на останалите си сътрудници, които от цялата парламентарна група са ми подсигурили поддръжка, аз съм се справяла. Пак споделям - политиката е екипна игра и в действителност не е най-важно единствено кой ще бъде капитан на тима, а дали има и положителни играчи на терена. В нашата парламентарна група играчите са доста положителни. В този смисъл, на мен ми беше елементарно да бъда капитан на подобен тим. А дали ще съм ръководител на ПГ и в 47-то Народно заседание, не знам. Има доста време до тогава, само че каквото и да се случи, аз ще работя със същия възторг за моята парламентарна група, както съм го правила от 2009 година до в този момент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР