Деси ВЕЛЕВАЗа трагично ниско усвояване на евросредствата по капиталовата програма

...
Деси ВЕЛЕВАЗа трагично ниско усвояване на евросредствата по капиталовата програма
Коментари Харесай

София не е усвоила 300 млн. лева от европарите за инвестиции

Деси ВЕЛЕВА

За трагично ниско асимилиране на евросредствата по финансовата стратегия на Столичната община сигнализираха общинските съветници от Българска социалистическа партия в София. Разходите, които е направила общината по оперативните стратегии, са едвам 32 на 100 от плануваното. Така, вместо в София да се влагат в разнообразни поправки, ново строителство и други действия близо 300 млн. лв. европейски средства, са изразходвани едвам 96 млн. лв.. Усвоените пари са по Оперативните стратегии " Региони в напредък ", " Околна среда " и " Транспорт и транспортна инфраструктура ", като най-вече средства са вложени в региона на екологията - над половината. Така неизпълнението на вложенията от европейски средства доближава до близо 70 на 100 от плануваното.

Общото несъблюдение на финансовата стратегия с включени средства и от бюджета на София е над 35 на 100, алармира Милка Христова, общински консултант и член на комисията по стопанска система по време на разискването на бюджета. Тя запита ръководещите за какво няма най-малко опит за разбор на този сериозен проблем. " Новият бюджет е заричане, а осъществяването на остарелия е една свършена работа, която предстои на оценка ", разяснява Христова. Тя бе възмутена, че осъществяването на миналогодишния бюджет е коментирано единствено на 18 реда в целия документ и няма никакъв разбор вследствие на какво са притеснителните данни.

Затова от Българска социалистическа партия се заканват въобще да не поддържат новия финансов документ за годината и желаеха той да не се приема на сесията на Столичния общински съвет другата седмица, а да се отсрочи за 7 април. ГЕРБ не одобриха концепцията с претекста, че финансирането на доста действия се бави и бюджетът даже би трябвало да бъде признат в незабавен порядък. Социалистите отвърнаха, че той е краткотраен и по този начин или другояче скоро ще би трябвало да се актуализира, тъй че две седмици закъснение няма да са проблем. " Не разгледаме ли проблемите от предходната година, има риск да ги заложим и за тази ", обоснова се Милка Христова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР