Деси ВЕЛЕВАТенденцията за закриване на малки училища в страната продължава.

...
Деси ВЕЛЕВАТенденцията за закриване на малки училища в страната продължава.
Коментари Харесай

Закриват 8 училища от новата учебна година

Деси ВЕЛЕВА

Тенденцията за закриване на дребни учебни заведения в страната продължава. Новата образователна година няма да стартира в 8 школа. Други 4 ще бъдат преобразувани, оповестиха от Министерството на образованието за ДУМА. Миналото лято затвориха порти единствено две учебни заведения.
Едно от школата, което отива в историята, е ОУ " Христо Ботев " в с. Николаевка, община Суворово, Варненско. Неговата орис се разисква от години и след дълга битка на локалните хора в последна сметка то ще бъде закрито. През предходната година общинският съвет на Суворово разпореди то да спре активността си, след това съдът реши заповедта да бъде спряна, защото е незаконосъобразна и нестимулирана. По-късно процедурата по закриване бе спряна и от МОН поради обжалване от шефа на учебното заведение.
Борба за оцеляване от години водеше и ОУ " Кирил и Методий " в с. Киченица, община Разград, само че тази година общинският съвет дефинитивно взе решение да го закрие. Съветниците се мотивираха, че то е с най-голяма и трайна наклонност за понижаване на броя на учениците под нормативно избрания най-малко, има доста слети паралелки и е с най-голяма нужда от дофинансиране от общинския бюджет - по 30 000 лева за образователна година. В него за последно са учили едвам 31 деца.
Още две учебни заведения в Разградско няма да чуят първия звънец на 15 септември - ОУ " Ив. Вазов " в с. Веселина и ОУ " Кирил и Методий " в с. Трапище, и двете в община Лозница.
Две учебни заведения ще бъдат затворени и в села на община Главиница, Силистренско, след решение на общинския съвет още от февруари. Това са ОУ " Св. Св. Кирил и Методий " в с. Сокол и ОУ " Отец Паисий " в с. Стефан Караджа. Първото школо е имало през тази образователна година записани 37 възпитаници, а второто - 47. Тъй като те са под наложителния най-малко, се е наложило общината да ги дофинансира с общо 37 000 лв..
Под 40 са учениците и в Основното учебно заведение " Христо Ботев " в с. Д-р Йосифово, община Монтана. То е с остаряла база, класовете са слети, а седемте преподаватели са в пенсионна или предпенсионна възраст, което е дало съображение на общинския съвет да гласоподава затварянето му.
Още четири учебни заведения се преобразуват по заповед на министъра на образованието. ОУ " Христо Ботев " в с. Беласица се слива със СУ " Васил Левски " в с. Коларово в община Белица, област Благоевград. Видин е единственият град, който е изискал промени в учебната система и там ОУ " Отец Паисий " и СУ " Св. Св. Кирил и Методий " ще се обединят. Пак във видинско е и осмото закрито учебно заведение.
От МОН напомнят, че министърът се произнася за закриване или превръщане на учебни заведения по документално предложение на финансиращия орган и мнение от съответното районно ръководство на образованието след направена инспекция. Оттам прецизират, че обезлюдяването на регионите постоянно води до образование в слети класове, липса на квалифицирани учители, което слага учениците в неравностойно състояние при тяхната учебна подготовка.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР