Деси ВЕЛЕВАПовишаване на заплатите на учителите, повече спорт за учениците,

...
Деси ВЕЛЕВАПовишаване на заплатите на учителите, повече спорт за учениците,
Коментари Харесай

МОН обещава: По-високи заплати за учителите и повече спорт за учениците

Деси ВЕЛЕВА

Повишаване на заплатите на учителите, повече спорт за учениците, по-висок стандарт за прехрана на учебните заведения и битка с плагиатството в науката са измежду целите на Министерството на образованието и науката, оповестени от министър Николай Денков. Ведомството му ще изиска от Министерството на финансите да се отделят повече пари за възнагражденията на учителите и те да станат с 25 на 100 над междинната заплата за страната. По-високите заплати са едно от изискванията за повишение на качеството на учебното обучение, безапелационен бе акад. Денков.

МОН ще сътвори нова стратегия за обгръщане на повече възпитаници в разнообразни извънкласни спортни и културни действия. Тя ще е с поддръжката на министерствата на културата и на спорта. По друга стратегия ще се ремонтират физкултурни салони и спортни площадки. За увеличение на обсега на децата в системата се плануват безвъзмездни детски градини за малчугани над 3-годишна възраст. За първи път от 10 години ще се усили и стандартът за прехрана на просветителните институции.

Качеството на образованието ще се прави оценка по нова методика, стана ясно през вчерашния ден. Оценката на преподаването в учебните заведения ще регистрира спецификите им - обитаемо място, учебен статус на родителите и особеностите на децата.

Денков акцентира на обявената Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие или електронния учебен облак. Чрез него учители, възпитаници и родители ще имат достъп до просветителни запаси, събрани на едно място.

Министерството ще се концентрира и върху професионалното обучение и то ще бъде подкрепено с повече средства за дуално образование, за паралелки по предпазени и търсени от пазара на труда специалности.

Специално внимание МОН ще отдели на битката с плагиатството. Във висшето обучение и науката няма място за хора, свързани с такива практики, съобщи акад. Денков. Затова ще бъдат направени промени в Закона за висшето обучение и Закона за развиването на университетския състав. Във всеки вуз ще могат да се създадат комисии по академична нравственос, а Националната комисия ще се явява като втора инстанция и пред нея ще могат да се апелират решенията на комисиите от по-ниското ниво. Досега за плагиатство можеха да се ревизират единствено научни писания, включени в състезания, а занапред нататък ще могат да се наблюдават всички изявления, разяснява министърът.

През тази година ще стартират част от дейностите по Плана за възобновяване и резистентност и по двете европейски стратегии за обучение и просвета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР