Деси ВЕЛЕВАМВР започна да тества за алкохол и дрога служителите

...
Деси ВЕЛЕВАМВР започна да тества за алкохол и дрога служителите
Коментари Харесай

Кои са престъпниците?

Деси ВЕЛЕВА
Министерство на вътрешните работи стартира да тества за алкохол и дрога чиновниците си, откакто някои от тях бяха хванати на пътя със неразрешени субстанции в кръвта и съумяха да сътворят срамни произшествия.
Превенция или срам е акцията? Ще бъдем по-спокойни, в случай че разчитаме да ни пазят трезвени служители на реда с ясно схващане или ще виждаме във всеки чиновник на реда евентуален несъответстващ извършител?
Проверките на Министерство на вътрешните работи са цялостно проваляне за системата, за кадровия капацитет, за професионализма, за съответната персона, за цялото общество. Те сочат, че доверието от дълго време е изгубено, а разпадът е всеобщ. От резултатите от инспекциите евентуално ще ни побият тръпки и към този момент ще сме не 80 или 90, а 100 % уверени, че не можем да разчитаме на отбрана от нито една институция. 
Тези, които би трябвало да са регулаторите, пазителите, контрольорите, губят методично уважението на тези, които в миналото са им вярвали. И се сливат с онази част от обществото, против която би трябвало да се борят. А ние се чудим кои са нарушителите и от коя страна на разграничителната линия са те. Или такава условна граница към този момент въобще няма, тъй като прекомерно постоянно е била прекрачвана?
Държавата може да прави колкото желае акции против нарушителите на пътя, пияните водачи, наркоманите зад кормилото. Да афишира война, да издига лозунги, да пъшка прочувствено и да търси излаз. Но нещастията няма да намалеят, тъй като против себе си нарушителите имат други извършители, които не могат да им бъдат за образец и не ги респектират. 
Тези проблеми не са от през днешния ден. Те са трупани от десетилетия. Свързани са със спадащите условия с подбора на фрагменти. От друга страна стои и въпросът, в случай че се вдигне летвата,  претендентите внезапно ще намалеят и звената напълно ще се оголят. 
От управлението на Министерство на вътрешните работи хубаво се хвалят, че ще уволняват дисциплинарно провинилите си, само че и това звучи повече популистки, в сравнение с реалистично. Защото отново идва въпросът кой ще работи... 
Ако до момента сме се възмущавали от пушещи чиновници на реда в небрежни пози и непрофесионално държание по време на осъществяване на служебния им дълг, към този момент идва време да ни е боязън от тях. Защото те се трансформират в новата опасност, само че в униформа.
Алтернативата на акцията на Министерство на вътрешните работи е да се съобразим с апела " Дайте да не се дебнем, че ще се хванем ". >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР