Деси ВЕЛЕВАКато дойде време за обявяване на данните от имуществени

...
Деси ВЕЛЕВАКато дойде време за обявяване на данните от имуществени
Коментари Харесай

Не е честно!

Деси ВЕЛЕВА

Като пристигна време за оповестяване на данните от имуществени заявления на лицата, заемащи висши държавни длъжности, подадени пред антикорупционната комисия, става едно оживление измежду народа и чувство за нездраво надничане в непознатата паничка. В случая обаче това усещане не е целесъобразно, тъй като всеки има право да види какво са спечелили през последната година хора, заети в обществения бранш, чиито заплати главно идват от налозите на всички ни. И защото спестяванията и парцелите на политиците в последно време будят все по-малко интерес, той пък все по-често се насочва към персоналните сметки на началствата на лечебни заведения и университети. И тази година от тях извират образци за професионални триумфи, облечени в съответните финансови изражения. Има и огромни парадокси.

Докато шефове на държавни лечебни заведения заявяват по 200-300 хиляди лв. от трудови контракти, то ректори на университети са оповестили с с 50-60% по-високи приходи по отношение на предходната година. Затова е извънредно необичайно, че ръководителите на двата вида институции изрично отхвърлят да вдигнат заплатите на експертите, които са им подчинени. Директорите на лечебни заведения не престават да настояват, че новите заплати, залегнали в анекса към Националния рамков контракт, са непостижими. Само преди дни пък ректорите излязоха с остро мнение във връзка решението на предходното държавно управление да увеличи от 1300 на 1500 лв. минималната заплата за учител - помощник, за което страната отпусна в допълнение 20 млн. лв..

И какво излиза тогава - за началствата има, за другите - не. Как управленията в този момент ще могат да обяснят на хората, за които носят отговорност в своите институции, че пари в действителност няма? Ректорите към този момент даже заплашиха с банкрути и нарекоха решението на предходното държавно управление " неразумно ". А то просто не е почтено. Не е почтено, до момента в който се възмущаваш от непознати дейности, да си се " стимулирал " задоволително финансово, че да не намериш метод да уважиш и интереса на подопечните си. Ако преподавателите в образователните заведения спрат да се задоволяват с жалките заплати, какво качество на образованието ще предложат на бъдещите експерти? А това ще рефлектира във всевъзможни направления, и то с негативен знак.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР