Деси ВЕЛЕВА144 млн. лева ще е недостигът на столичния градски

...
Деси ВЕЛЕВА144 млн. лева ще е недостигът на столичния градски
Коментари Харесай

144 млн. лева недостиг в градския транспорт на София

Деси ВЕЛЕВА

144 млн. лв. ще е дефицитът на столичния градски превоз за тази година, заяви шефът на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев при разискване на икономическата рамка на бранша в комисията по превоз към СОС. Според него този дефицит не може да се остави за разглеждане за последните месеци на годината, защото финансовите проблеми ще стартират още през май. Транспортните оператори също натрупат настоящи отговорности за горива, което слага под въпрос активността им. Заради рецесията още този месец има риск за естественото погашение на заплатите в бранша, предизвести ръководителят на комисията Карлос Контрера.
Дилчев заяви още, че през първото тримесечие на 2022 година приходите от продажба на транспортни документи са се нараснали с близо 8 на 100, а от паркиране - с 13 на 100. Въпреки това стойностите са надалеч по-ниски от обстановката преди пандемията.
През идната седмица ЦГМ би трябвало да даде на общинските съветници в отрасловата комисия точните параметри на икономическата рамка за превоза. В този интервал се чака да бъде оповестена и новата тарифна политика на общината, съгласно която цената на едно пътешестване ще зависи от времето, прекарано в транспортното средство. " Въпреки повишаването на финансовия напън сме се постарали това да не се отрази на новите цени ", съобщи Зафир Зарков, който е един от членовете на комитета, занимаващ се с тарифната политика.
Управляващите в Столичната община от ГЕРБ не престават да разчитат главно на страната за подкрепяне на превоза в града, стана ясно по време на съвещанието на комисията. Сериозен принос на страната изиска и зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев, съгласно който връщането на пасажерите в публичните транспортни средства няма по какъв начин да компенсира недостига. Според съветника от ГЕРБ Зафир Зарков столичният превоз няма да оцелее до края на годината, без правитеството да се ангажира директно с казуса в " отговарящ размер ".
В края на съвещанието на комисията бе планувано чуване на представители на " Столичен автотранспорт " и частния транспортьор " МТК Гроуп " за застраховане на транспортната задача по отношение на вероятното прекъсване на газа. Обсъждането обаче бе закрито.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР