Деси, разкажи ни какво лято ти се очертава – работа,

...
Деси, разкажи ни какво лято ти се очертава – работа,
Коментари Харесай

Деси Бакъджиева: „Пандемията ни накара да открием силата в себе си“


Деси, разкажи ни какво лято ти се обрисува – работа, отмора или и двете дружно?

Съвсем скоро ще стартираме фотоси на новия сезон на „ Откраднат живот “. За поредна година почивката на море ще бъде отсрочена. Честно да ти призная, след изолацията извънредно доста се веселя и се вълнувам, че ще се срещна с сътрудниците си и още веднъж ще имам опцията да работя това, което обичам.

Как се отрази пандемията от корона вирус на плановете, в които участваш, и в по-глобален мащаб на театъра, киното и малкия екран?

За всички хора на изкуството това беше и към момента е интервал на голямо тестване и ограничения. Много от плановете бяха отсрочени, други напълно отказани. Жалко е, че когато си положил старания, труд и организация на доста хора, а в следствие някой като че ли те заковава на стената и внезапно всичко се проваля и трансформира в пепел… Всеки от нас трябваше да откри решение по какъв начин да продължи и дали ще има шанса да оцелее при липса на работа, изключително в случай че я обича същински, това за мен е същинска покруса. Въпреки това има доста прелестни неща в живота ни, които могат да ни създадат щастливи и в тези сложни времена да ни да дават кураж. Любовта, фамилията и приятелите са измежду тях. Човек постоянно би трябвало да умее да търси позитивната страна на живота, с цел да се оправи. Тази пандемия за мен беше гердан от непредвидени събития, които те карат да съумееш да преоткриеш силата в себе си и да свериш часовника си. Важно е освен какво взимаш от хората, само че и какво даваш. Важно е какво можеш да научиш, само че по- значимо е да покажеш, че си заслужен да се развиваш и за напред и заслужаваш знанията и гения.

Играеш в един от най-гледаните сериали „ Откраднат живот “ на NOVA – в последните епизоди тематиката за корона вируса също беше наранена. Какво беше въодушевление тогава на снимачната площадка - да снимаш действителни и тежки обстановки от живота несъмнено не е по никакъв начин леко?

Последните 10 дни бяха сложни, снимахме при изключителна дисциплинираност, стеснен състав и доста почивки сред сцените за стерилизация, с което доказахме че е допустимо даже при такава тежка епидемиологична обстановка да осъществяваме сериала и никой не се разболя. Но тематиката за корона вируса като че ли беше запълнила цялото пространство на болница „ Света Анна “ и съгласно множеството ми сътрудници беше неизбежно да не включим тематиката. Киното и малкия екран са огледало на живота и сериалът „ Откраднат живот “ е образец за това освен с тематиката за COVID-19. Да снимаш действителни и тежки обстановки е освен предизвикателство за артиста, само че и самоконтрол на страстите, цялостна централизация и добра предварителна подготовка. Не мога да скрия, че разгадавам на гения и фантазията на сценаристите. Не им се меся в работата. Когато изградиш един облик и знаеш неговата биография е доста елементарно да създадеш нови обстановки, в които той попада, както в тази ситуация с пандемията от корона вирус.

Лекарите на първа линия са същинските герои в съвремието ни. Те са всеотдайни, търпеливи, мъдри и изложени на голям риск за личното си здраве, само че все пак избавят непознатите животи. Ето това е тематика за филм! Желанието да се надграждаш, вярата в положителното и силата на любовта към хората – ето това са качествата на лекарите, които в действителност заслужават почитание.

View this post on Instagram
Д-р Хинова

A post shared by Desi Bakardjieva (@desi_bakardjieva_official) on Sep 11, 2019 at 12:16am PDT

В последните епизоди на сериала твоята героиня доктор Хинова претърпя много компликации в персонален проект – по какъв начин градиш облика и в какви връзки си с облика, който играеш?

Това да си експерт в нашата колегия е същинско предизвикателство, тъй като би трябвало бързо и ефектно да се приспособяваш към дадените условия, да запазиш самообладание при компликациите и да вложиш любовта си, с цел да постигнеш оптималното. Не знам какво бих направила за ролята или какво не бих. Понякога се постанова да дублирам дадена диагноза десетки пъти, с цел да не ме подведе артикулацията по време на фотоси. Консултирам се няколко лекари - изключителни експерти, бих споделила на международно равнище, на които имам цялостно доверие – лекар Генов, лекар Тодоров и лекар Андреева.

За да свикнем с действителната динамичност на лекарската специалност постоянно се постанова да репетираме сцените с интервенции и незабавни случаи преди да стартират фотосите. Опитай се да си представиш какъв брой е мъчно за хора, които са в изцяло друга сфера, единствено за няколко месеца да се срещнат и да научат съвършено обемната здравна терминология, да разнищят комплицирани клинични обстановки и да стартират да работят и мислят като лекари. Само по този начин ще си дадете сметка за големите старания, които поставяме с сътрудниците ми в „ Откраднат живот”. Въпреки комплицираните медицински проблеми развлечение на снимачната площадка също не липсва. За поредна година при нас има лекари консултанти на сериала, които са на терен и други, които дават насоки и препоръки още, до момента в който се написа и доизгражда сюжета. Те поучават сценаристите по какъв начин да създадат оптимално действителни другите обстановки, от какво са заболели незабавните пациенти в сериите, какви термини да употребяват героите и по какъв начин да реагират в един или различен случай.

Как се справяш със напрежението и натовареното всекидневие, изключително в обстановки на пандемия – каквито ни се случи да преживеем?

Емоционална съм, признавам си. Не спирам да бленувам, да желая и да се боря. Рядко ще ме видиш ядосана. Семейството ми ме е възпитало да мисля позитивно и да намирам положителното в хората. Ядосвам се за дребни неща и бързо ми минава. Казвали са ми доста пъти, че съм прекомерно търпелива. Усмивката ни прави по-добри и по-продуктивни. Иска ми се да има повече позитивни и усмихнати хора, да има повече ред и пълноправие, и знам, че огромна част от това зависи от нас. Усмихвам се, тъй като има хиляди прелестни неща в живота, които могат да ни създадат щастливи, а не мърморещи, ядосани сърдитковци.:)

Тази рецесия се надявам да ни е научила да оценяваме стойностните неща в живота си на мига, а не когато окончателно са изчезнали. Знам, че този интервал беше обвързван с ограничения, воля, взаимни отстъпки и доста самообладание. Това, че съм надалеч от срещата с публиката не ме е обезкуражило. Може би това ни прави експериментатори и ни демонстрира, че е настъпил момента да импровизираме, да се учим от грешките си, да сме единни, да бъдем новаторски. Съжалението води до обезсърчение, отчаянието до меланхолия, а това никога не е нещо стимулиращо, здравословно или градивно. Трябва да се научим да се изправяме, откакто сме паднали.

View this post on Instagram
A post shared by Desi Bakardjieva (@desi_bakardjieva_official) on Sep 9, 2018 at 5:33am PDT

Без какво не би могла да живееш?

Без приятелите си и фамилията.

А с какво би се разделила още в този момент?

Всичко което не ме прави щастлива, което може да навреди на околните ми и което не ме кара да върша добрини!

Имаш ли своите дребни секрети за отмора и възобновяване?

Важно е да се грижим за здравето си. Сега през лятото постоянно ни се случва да изпитваме отмалялост, тежест, болежка, възприятие на стопляне, подути глезени в края на деня, разбиране през нощта. Често подценяваме тези недоволства, а не трябва. От присъединяване си в сериала „ Откраднат живот “ и ролята на доктор Хинова, която е и съдов хирург, разбрах, че при началните стадии на венозно заболяване към момента не се виждат трайно разширени венозни съдове, заради което рядко се обръща внимание на първите признаци. Важно е са се погрижим за нас самите. Превенцията е гаранция за здраве и дългоденствие.

Упражненията в къщи са от голямо значение, тъй като неналичието на придвижване може да докара до най-неприятното за дамите - смяна на телесното тегло, изключително след пандемията. Няколко извършения за стречинг като загрявка и клякане с леки тежести са положително начало на деня. Липсата на придвижване води до застояване на кръвта и при хората с проблеми с вените може да аргументи затруднения. За да предотвратя неприятните чувства на тежест и отмалялост в крайниците употребявам Цедралекс . Не е нужно да имаш заболяване, с цел да се погрижиш за краката си и то с този извънредно добър и сполучлив крем.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР