Десетте кандидати, които се борят да заместят премиера на Великобритания

...
Десетте кандидати, които се борят да заместят премиера на Великобритания
Коментари Харесай

Започва процесът по избор на наследник Тереза Мей

Десетте претенденти, които се борят да заместят премиера на Англия Тереза Мей, ще се изправят пред първия кръг на гласуването през днешния ден, 13 юни, съобщи БГНЕС.
Консерваторите организират първото си скрито гласоподаване в състезанието за управление на ръководещата партия, с което ще стартира да понижава броят на кандидатите. Всички 313 депутати могат да гласоподават и всеки претендент, който не събере поддръжката на най-малко 16 свои сътрудници, ще отпадне. Ако всички преминат това затруднение, този с минимален брой гласове ще излезе от конкуренцията.
Мей, която остава за момента като министър-председател, се отдръпна като водач на партията, откакто не съумя да извърши проекта си да изведе Англия от Европейския съюз след близо три години на поста.
Фаворит за поста измежду букмейкърите е някогашният външен министър Борис Джонсън. Бившият кмет на Лондон прекъсна мълчанието си, с цел да стартира акцията си в сряда, като съобщи, че ще изведе Англия от Европейски Съюз без договорка като " последна опция " и даде обещание да сплоти страната, надълбоко разграничена по въпроса за Brexit. Джонсън сподели, че в случай че Народното събрание изцяло блокира Brexit, " ние ще яхнем вихъра и ще се надигнем пред смъртоносно отмъщение от електората ".
Министърът на външните работи Джереми Хънт и някогашният водач на Камарата на общините Андреа Лийдсъм се смятат за най-сериозните съперници на Джонсън.
Досегашната конкуренция беше доминирана от разкрития за приложимост на опиати от страна на претендентите в предишното и препирните за най-хубавия метод за разрешаване на безизходицата към Brexit. Но гласуването през днешния ден ще разкрие настоящето равнище на поддръжка на всеки претендент. Гласуването ще се организира в Народното събрание сред 13:00 и 14:00 часа българско време, като резултатите се чака да бъдат оповестени към час по-късно.
Министърът на опазването на здравето Мат Ханкок, някогашният секретар на пенсиите Естер Маквей и някогашният министър на имиграцията Марк Харпър се смятат за трите най-вероятни претенденти да отпаднат. Маквей поддържа Brexit без съглашение, като твърди, че съглашението, подписано от Тереза Мей, държи Англия прекомерно тясно обвързвана с Европейски Съюз, до момента в който Хенкок е срещу корав Brexit. Харпър упорства, че ще е належащо удължение на периода след крайната дата 31 октомври за реализиране на нова договорка, само че той е подготвен да напусне Европейския съюз без съглашение, вместо да остане в него.
Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид започва акцията си в сряда, като даде обещание да контракти модифициран вид на съглашението на Мей и да го показа пред Народното събрание до 31 октомври. Джавид, министърът на околната среда Майкъл Гоув и някогашният министър по Брекзит Доминик Рааб имат задоволително поддръжници, с цел да стигнат до втория кръг. Министърът по интернационално развиване Рори Стюарт, най-категоричният претендент за овакантяване на Европейски Съюз без съглашение, също има шансове да премине първото затруднение.
Останалите в конкуренцията ще бъдат изправени пред първия си ефирен спор онлайн в неделя в 90-минутна стратегия по Канал 4. Те имат още един кръг от изборите измежду консервативните депутати в понеделник преди второто гласоподаване във вторник, когато броят на поддръжниците се повишава от 16 на 32, като още веднъж отпада кандидатът с минимум гласове. Следват още няколко кръга гласоподаване идната седмица, а партията се надява до 20 юни да останат единствено двама претенденти.
160 000 членове на консервативната партия, определени от локалните членове, избират спечелилия, като резултатът се афишира през седмицата, започваща на 22 юли. След това Тереза Мей ще се отдръпна като министър-председател, а новият водач на най-голямата партия в Народното събрание ще бъде назначен за министър-председател от кралица Елизабет Втора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР