Десетте дни на по-строги мерки са едно добро начало за

...
Десетте дни на по-строги мерки са едно добро начало за
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Не съм убедена, че 10 дни на по-строги мерки ще са достатъчни

Десетте дни на по-строги ограничения са едно положително начало за ограничение на заболяваемостта, само че не съм уверена, че те ще са задоволителни. Това сподели в студиото на " Още от деня " вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Очакванията са да задържим равнищата, които имаме, да не минават над 4 000 и това да даде глътка въздух на лечебните заведения - известно понижаване на потока заболели към тях и по опция да се задържи тази наклонност, с цел да слезем на 3 000 болни дневно, изясни проф. Христова.

Въпросът е да достигнем платото и да стартираме да смъкваме тази вълна, добави тя.

Всяка последваща вълна, която следим, е по-силна от предходната - една беше пролетта, есента беше доста по-силна и все още надминахме и втората вълна, означи проф. Христова.

Според нея това е обвързвано с разновидностите на вируса - тези преимущества, които той натрупва за по-лесно пригаждане и по-лесно размножаване.

" В момента това се дължи единствено на английския вид, само че и другите, които са по-опасни, чукат на вратата ", предизвести проф. Христова.

По думите ѝ, с цел да " изпреварим " вируса, би трябвало има масирана имунизация.

" Това ще защищити и от заболяемост, и от разпространяването на вируса и на неговите бъдещи разновидности ", добави тя.

Проф. Христова удостовери, че от секвенираните у нас варианти над 95% са английски вид и в страната няма засечени варианти, които се смятат за по-опасни.

Какво още разяснява вирусологът, вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР