Десетото издание на събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" ще

...
Десетото издание на събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" ще
Коментари Харесай

Съборът Дунавски ритми посреща самодейците от Видинско

Десетото издание на събора за достоверен фолклор "Дунавски ритми " ще събере във Видин самодейците от цялата област. На събитието, проведено от Народно читалище "Цвят ", се чака да се показват повече от 48 състава, сподели секретарят на културното средище Любомир Илиев.
"Надяваме се всички читалища да вземат присъединяване в другите събития на събора - състезанието за достоверен костюм, представянето на традиции, самостоятелни реализатори, танцови групи, певчески групи. Така че те ще имат опция в необятен диапазон да показват това, което работят сега, да показват своите обитаеми места, своето фолклорно благосъстояние. Знаем, че Видинска област е район с извънредно кондензиран достоверен фолклор. Песните, танците и костюмите са толкоз разнородни и толкоз атрактивни, че задачата на този събор е точно да съхраняваме и разпространяваме това фолклорно благосъстояние, което Видинска област има. "
Специалисти ще наблюдават за достоверността на осъществяванията и ще дават упътвания на бъдещите претенденти за включване в Националната листа на нематериалното културно завещание "Живи човешки съкровища на България ".
"Съборът е тъкмо мястото, където би могло да се реши дали един поминък, дали един танц, ария или бит би могъл да влезе в тази система. Точно по тази причина ние ще имаме експерти в региона на етнологията, на фолклористиката, на хореографията, на музиката, които да дават насоки, да поправят там, където има потребност, защото доста от фолклорните ансамбли заради външни условия, заради това, че вземат участие в доста разнородни събори, фестивали, празници до известена степен изкривяват чистия достоверен фолклор и тъкмо нашият събор, който не инцидентно сме нарекли Събор за достоверен фолклор е мястото, където те мога да сверят своя часовник и да запазят същинското и скъпото. "
Съборът за достоверен фолклор "Дунавски ритми " е основан през 1998 година. Оттогава се проведена всеки две години от Народно читалище "Цвят " - Видин. Откриването на Десетото издание на обичайното събитие е на 7 юли, от 9:00 часа, на сцената в Крайдунавския парк във Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР