Десетото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри започва днес във

...
Десетото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри започва днес във
Коментари Харесай

Във Варна започва Международният кино-литературен фестивал Синелибри

Десетото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри стартира през днешния ден във Варна.

От през днешния ден до края на месеца киноманите в морската столица ще имат достъп до защити литературни акомодации за огромен екран, триумфирали на най-престижните международни кино конгреси: Кан, Венеция, Торонто, Сан Себастиан, Локарно и други

Домакин на прожекциите е Фестивален и конгресен център Варна, а началото ще бъде обещано с „ Партенопа “ - новия филм на Паоло Сорентино.

Тазгодишното издание на фестивала се организира под мотото „ Поезия безспир “ в символ на поклонение пред гениите на поетическото изкуство, както и пред чародеите в региона на кинематографията.

Новият филм на Паоло Сорентино, един от визионерите на актуалното италианско кино, ще ознаменува началото на Синелибри Варна на 17 октомври.

Италианско-френската продукция „ Партенопа “ съставлява пленителна неаполитанска драма, апология на свободата и любовта, самобитен етюд за магията на кинематографията. Историята е въодушевена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката митология, чието име значи „ глас на девственица “. Но Партенопа е и поетичното име на Неапол, родния град на неведнъж отличавания режисьор и сценарист Паоло Сорентино, който има в актива си „ Оскар “, „ Златен глобус “, БАФТА и четири награди на Европейската кино академия единствено за трагикомичния шедьовър „ Великата хубост “ (2013). „ Партенопа “ е седмият подред негов филм, номиниран за „ Златна палма “.

Програмата включва премиерни заглавия, които се състезават в състезанието за пълнометражен игрален филм, като правосъдната драма „ Един елементарен случай “ на Даниел Отьой, „ Плуване към дома “ – акомодация по смущаващо провокативния разказ на Дебора Леви, и „ Бел “ - новия филм на Беноа Жако с Шарлот Генсбург и Гийом Кане в основните функции. Сред гвоздеите в състезанието се подреждат биографичната драма „ Лимонов “ на Кирил Серебренников, основана по претекстове от книгата на Еманюел Карер, и екранизацията на знаковия разказ на Франсоаз Саган „ Добър ден, горест “, в която номинираната за „ Оскар “ Клои Севини („ Момчетата не плачат “) си партнира със звездата от „ Квадратът “ Клаес Бенг.

В програмата на фестивала блестят заглавия като „ Ромео е Жулиета “ - прелестна „ комедия от неточности “, богата на препратки към други творби на изкуството, и „ Емилия Перес “, новия филм на Жак Одиар, който сграбчи Наградата на журито на кинофестивала в Кан. Толкова доста се случва в тази екстатична престъпна трагикомедия – структурно, музикално, театрално, политически – че сработването на всички детайли и пластове на разказа е истински героизъм, а резултатът е кинематографичен шедьовър и стъписващ прорез на мексиканското общество.

Синелибри Варна 2024 се причислява към самодейността „ Italian Screens: Ново италианско кино без граници “ с кино лентата „ Доверие “ на режисьора Даниеле Лукети, един от най-проникновените италиански кинотворци. Ценителите на японската киноестетика не трябва да пропущат кино лентата на Аюко Цукахара „ Преди кафето да изстине “, фина акомодация по едноименния разказ на Тошиказу Кавагучи, която придвижва феновете в магическото кафене „ Фуникули Фуникола “. Няма по какъв начин да не откроим и биографичната драма „ Да бъдеш Мария “, която наблюдава частично процеса на основаване, непредвидените последствия и отзив след излизането на паметния филм на Бернардо Бертолучи „ Последно танго в Париж “. Лентата трансформира младата Мария Шнайдер в икона, в същото време я затваря в границите на един „ сексуализиран “ облик, от който тя в никакъв случай не съумява да избяга.

„ Вечният визионер " на Микеле Плачидо е отдаден на световноизвестния италиански драматург, белетрист и стихотворец Луиджи Пирандело (1867-1936), един от огромните създатели на XX век. На напред във времето са конфликтните връзки на фамозния публицист с децата му, спорните му възгледи за фашизма, връчването на Нобелова премия и основаването на модернистична, скандална и изпреварила времето си театрална форма. И в контраст на меланхолията и ужаса, с които ни облъчва „ живият живот “ всеки ден, програмата предлага интелигентно развлечение в лицето на режисьора Давид Пуйол и неговия филм „ В очакване на Дали “. Една топла и духовита комедия, в която пътищата на готвача и художника се пресичат, с цел да се роди нов кулинарен талант.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР