Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и

...
Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и
Коментари Харесай

Десетокласниците са по-добри по български език отколкото по математика. Вижте резултатите

Десетокласниците се показаха по-добре на изпита по български език и литература в сравнение с този по математика на първото Национално външно оценяване, което се организира предходната седмица. Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от най-много 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък - приблизително 13,84 (27,68%).

Девет възпитаници имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал оптимален резултат.

Само трима възпитаници имат 48 от 50 вероятни точки на . 96 са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците елементарно извличат информация от текст и таблица при дилемите с избираем отговор, само че имат проблем при обработването на информация , когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са посочили, че могат да формулират един или два къси контрааргумента по обещано изказване.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с фрагмента от посочения изучаван живописен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

ревизираха усвоените познания и добитите умения за схващане на понятия, използване на математически свойства и теореми и други С оптимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили вярно нито една задача.

Сред районите с най-високи резултати и по двата предмета се подреждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави усещане мощното показване по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са посочили доста по-ниски резултати спрямо учениците от останалите райони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са най-вече математически и езикови гимназии от огромните градове - София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе . Място измежду тях по математика са намерили също ПГ „ Св. Климент Охридски “ в Елхово, както и СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Неделино.

На Национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48809 десетокласници, а по математика – 48334.

Данните от националното външно оценяване в 10-и клас ще бъдат част от подготвяния разбор на междинното обучение. Служебният екип на Министерството на образованието и науката ще предложи съответни промени при тези изпити за идната година .
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР