Десетокласници от старозагорската математическа гимназия изработиха нов препис на История

...
Десетокласници от старозагорската математическа гимназия изработиха нов препис на История
Коментари Харесай

Ученици от Стара Загора изработиха нов препис на „История славянобългарска“

Десетокласници от старозагорската математическа гимназия създадоха нов дубликат на „ История славянобългарска “. В навечерието на Деня на националните будители те подариха своя вид на творбата на Паисий Хилендарски на Историческия музей в града на специфичен празник.



Идеята се ражда в час по литература на тогавашните деветокласници. 29 възпитаници от петте класа на випуска си разпределят текста на Паисий Хилендарски и основават най-новия дубликат на „ История славянобългарска “. През ръцете и мозъците им минават 170 страници думи, написани преди два века и половина. Добавят от себе си илюстрации.

Помага им учителката по литература Екатерина Мирчева, която споделя, че учи повече от учениците си, в сравнение с те от нея.

Ученическият дубликат на „ История славянобългарска “ от 2022 година ще бъде изложен в музея в Стара Загора до този на незнаен създател от 1837 година.

100 години след оповестяването на 1 ноември за празник на заслужилите българи, в друго време и по друг метод, младежите демонстрират, че денят на националните будители продължава да е значим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР